close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
4+

Onder het zwarte laken van de nacht

Linda Vogelesang Gewoon een droom Poëzie
Querido
Marco Faasen
Waardering: 7.5

Het tij lijkt langzaam te keren, er verschijnen gestaag meer bundels met kinderpoëzie. Het is behelpen sinds uitgeverij Querido de reeks Poëziespektakels heeft stopgezet al zijn er nieuwe mooie initiatieven zoals het tijdschrift Dichter en de website Pretpark Poëzie. Aan de vooravond van de Poëzieweek 2017  verschijnt Gewoon een droom, een bundel vol droomgedichten en nachtgedachten van Linda Vogelesang, waarvan een aantal eerder in verschillende bundels van het Poëziespektakel werd gepubliceerd.

Vogelesang schrijft relatief korte verzen over het vallen van de nacht: ‘De zon zakt / en de dagelijkse kleuren / vloeien samen / alsof een schilder / zijn kwast schoonspoelt / in een glazen pot.’  De dichteres mijmert over het licht, de schemering en de duisternis en de verschillende facetten daarvan. Over dromen, nachtmerries en je overgeven aan de slaap (‘Ik neem je mee naar Waaralleskan’). Het is toegankelijke poëzie waarin een ik-figuur vertelt over hoe hij of zij de nacht beleeft. Over sterren: ‘Als ik bedenk/ hoe en hoe immens/ die lichtjes eigenlijk zijn / krimp ik tot een piepklein stipje / een van de miljarden speldenprikjes onder het zwarte laken van de nacht.’

De illustraties zijn bijzonder. Marco Faasen fotografeerde collages, waarvan die met verwrongen gezichten en gekke ogen behoorlijk naargeestig zijn. Het geeft de bundel een sombere sfeer mee die niet overeenkomt met de toonzetting van de dromerige en zoekende poëzie. De vrijblijvende losse gedachten detoneren (‘Slapen alle kleuren ’s nachts onder lichtknopjes?’) en horen niet in een poëziebundel. Ze onderstrepen wel de zoektocht van Vogelesang naar haar eigen stem.

In de ponerende poëzie is Vogelesang op haar sterkt. In het beste gedicht (Achtbaan’) gaat over het draaien van de aarde, tien keer sneller dan de snelste achtbaan. Stel nou dat het mechaniekje stukgaat en de zon niet meer opkomt, dan blijft het altijd nacht.  ‘Als ik de aarde had verzonnen, had ik haar plat bedacht’.

Tags : dromenFantasieKinderboekPoëzieslapenVoorleesboek