close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur

✦ Nieuw verschenen – februari 2017

Afbeeldingsresultaat voor levende bezems tetzner

Altijd fijn als klassiekers weer verkrijgbaar zijn. De vorige druk van Levende Bezems stamt alweer uit 2003 en het sociale sprookje over de Italiaanse schoorsteenvegertjes blijft fier overeind en is nog steeds actueel.  De oorspronkelijke Duitse titel is ‘Die schwarzen Brüder’,  de Bond van Zwartgezichten. Misschien heeft de uitgever een vooruitziende blik gehad want die titel zou nu erg beladen zijn geweest.

Levende bezems – Lisa Tetzner (illustraties Annet Schaap) – uitgeverij Ploegsma – 8+

***

Afbeeldingsresultaat voor projekt 1065\

Eerste zin: ‘Het valt valt niet mee om te glimlachen als je met allemaal nazi’s aan een diner zit’. Projekt 1065 is een oorlogsboek over een Ierse emigrantenzoon in Berlijn die zich net als zijn klasgenoten aansluit bij de Hitlerjugend. Alleen weet niemand dat zijn ouders spionnen zijn en dat hij  alle informatie thuis doorvertelt. Dat brengt natuurlijk veel spanning en risico’s met zich mee. Van Gratz werd De jongen die tien concentratiekampen overleefde in het Nederlands vertaald.

Projekt 1065 – Alan Gratz – uitgeverij Kluitman – 12+

***

Afbeeldingsresultaat voor laat mij maar los koala

Koala houdt van zijn boomstam. ‘Hij was kampioen en stil blijven hangen en niks doen’. Bette Westera vertaalde de versjes van dit prentenboek waarin een schattig koalabeertje zijn angsten overwint en een nieuw leven begint. Kleurrijke Disney-achtige prenten omlijsten het toegankelijke en zeer goed voorleesbare verhaal. Een specht zorgt op de helft voor de omkering: ‘Pok pok! Pokke pok! Wat was dát voor geklopt? Pok pok! Pokke pok! Lieve hemel, pas op !’

Laat maar los, Koala, – Rachel Bright en Jim Field – uitgeverij Gottmer – 1+

***

Afbeeldingsresultaat voor serafina en de zwarte mantel

Met veel merchandise en tromgeroffel aangeprezen (‘spannendste boek van het jaar’) internationale bestseller die een kruising zou moeten zijn tussen Harry Potter en Downton Abbey.  Een verhaal in historische setting over een meisje dat in de kelder van een kasteel woont en op onderzoek uitgaat als er kinderen verdwijnen.  De eerste hoofdstukken leren dat het boek niet erg goed is geschreven maar dat hoeft de spanning niet in de weg te staan. Na de zomer verschijnt het tweede deel.

Serafina en de zwarte mantel – Robert Beatty – uitgeverij Lannoo – 10+