close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur

Nieuw genre: Young Adults

 De 15+-ers krijgen een eigen blad (YA!) en in ieder geval in de Selexyz boekhandels ook hun eigen hoekje of plankje. Het klinkt lelijk: Young Adults. Waarom geen jong volwassenen? Omdat het uit Amerika komt overwaaien en omdat we blijkbaar denken dat het beter bekt in een andere taal. Nou ja, don’t give a damn, het initiatief ligt er en dat is goed nieuws. Stuwende kracht achter  YA is uitgeverij Lemniscaat maar het initiatief sluit goed aan bij de onvrede die er was over het afschaffen van de Gouden Zoen waarna de eerste Gouden Lijst werd uitgereikt. 

Uit de speciale voojaarsbrochure van Lemniscaat blijkt dat het Young Adult fonds geheel uit Amerikaanse titels bestaat. ‘In de VS is literatuur voor jongeren van 15 tot 25 jaar ongekend populair geworden: van de romans van John Green gaan de in de VS honderdduizenden exemplaren over de toonbak’, schrijft Lemniscaat. En dat is veel want de boekverkoop in de VS is niet zo enorm.

Hopelijk slaat het aan, dan zijn we ook van die discussie over de cross-over roman verlost. In ieder geval is er een uitgeverij die haar verantwoordelijkheid neemt en een groep verwaarloosde lezers ziet staan. Nu is het de beurt aan andere uitgeverijen want die kasten bij Selexyz moeten vol! Gelukkig zijn er nu al tientallen boeken van Nederlandse auteurs die gezellig naast hun Amerikaanse broertjes en zusjes op de YA-afdeling kunnen. Zelfs Carry Slee schreef onlangs haar eerste 15+-roman.

Trouwens, je hoeft echt niet te wachten tot je 15 bent. Begin lekker al op je 12e aan die boeken en zeg dat je een QYA bent, een Quick Young Adult.

 

Plaatje: