close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
10+

Niet genoeg plaats voor ons beiden

Katy leidt een redelijk rustig leven en heeft vooral te stellen met een depressieve moeder. Alles verandert als ze in de bus een blik vangt van een meisje dat haar intens aanstaart met haar groene ogen. Alsof de bliksem inslaat. Deze Genevieve is overal en ontpopt zich als een psychopatische stalker die als doel lijkt te hebben Katy het leven onmogelijk te maken. Het nieuwe meisje palmt iedereen in en laat het lijken alsof Katy de hysterica is. De vertrouwde band met haar vriendinnen komt onder druk, ze verliest haar vriendje en haar moeder doet nog vreemder dan eerst. Een verwoestende kracht die in de korte venijnige gesprekjes duidelijk maakt waar het om haar gaat: ‘Er is niet genoeg plaats voor ons allebei’.

De enige stabiele factor is Katy’s buurjongen met wie ze al haar hele leven optrekt en met wie ze nu op onderzoek uitgaat. Ze proberen het leven van Genevieve in kaart te brengen. Waar komt ze vandaan en wat is er gebeurd waardoor ze zo fanatiek tegen Katy is? Het is een ingewikkelde geschiedenis waar de auteur zelf ook niet helemaal uit lijkt te komen. Beide meisjes zijn met elkaar verbonden, zoveel is wel duidelijk en met de nodige omwegen wordt die verstrengeling ontrafeld. De plot is de drive van dit boek maar minder interessant dan de verwarring en paniek van Katy, die haar leven op het spel ziet staan. Dat wordt nogal breed uitgemeten waardoor de spanningsboog flauwe trekjes krijgt. De lezer wordt  voortdurend op het verkeerde been gezet wat de geloofwaardigheid niet ten goede komt.

Het meisje met de groene ogen is karakterologisch sterk en laat overtuigend zien hoe iemand uit het niets een leven kan binnendringen als de ergste nachtmerrie. Maar Siobhan Hayes verliest zich in de verhaallijn waardoor  vooral een gevoel van verwarring het eindresultaat is.

Titel Boek:

Het meisje met de groene ogen

Auteur:

Siobhan Hayes

Vertaler:

Tjalling Bos

Uitgever:

Van Goor

Kaft:
Tags : depressiejeugdboekmoederoudersRuzie en pestenSpanning en avontuur