close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur

Nienke van Hichtum-prijs voor Lampje van Annet Schaap

Toch wel verrassend wint Annet Schaap de Nienke van Hichtum-prijs voor haar boek Lampje. Het is de eerste keer dat een debutant deze tweejaarlijkse literaire prijs wint, die wordt toegekend door de Jan Campert-stichting. Bij de prijs hoort een bedrag van € 6000. Het zou wel eens de opmaat kunnen zijn naar een reeks van prijzen want Lampje wordt door zowel recensenten als lezers als belangrijkste boek van dit jaar gezien.

De jury noemt Lampje ‘een meeslepend verhaal met zinnen die je zou willen zingen en personages bij wie je zou willen horen. De situaties die Annet Schaap schetst ontroeren en ze weet daarbij ook nog eens het perfecte evenwicht te bewaren tussen realisme en magie.’  De jury bestond uit: Erica van Boven, Jeroen Dera, Arjen Fortuin, Sanne Parlevliet, Jan de Roder, Jeannette Smit, Carl De Strycker en Sarah Vankersschaever.

Annet Schaap schaart zich in een mooie rij van winnaars. Twee jaar geleden kreeg Anna Woltz de prijs voor Honderd uur nacht, in de jaren daarvoor viel de eer te beurt aan onder meer Ted van Lieshout, Edward van de Vendel, Els Beerten, Jan-Paul Schutten, Benny Lindelauf en Margriet Heymans.