close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
8+

Niemand gelooft nog dat hij Frederik is

Joke van Leeuwen Maar ik ben Frederik, zei Frederik Jeugdboek
Querido
Waardering: 8.0

Frederik werkt op het Knipkantoor, hij moet het nieuws uit kranten knippen en er daarna stapeltjes van maken. De koninginnen bij de koninginnen en de overstromingen bij de overstromingen. Het is streng verboden om iets voor je zelf uit te knippen en als Frederik dat toch doet, gebeurt er iets wonderlijks. De man van dertig wordt zo klein en zo jong als een kind en wordt prompt uit het kantoor gezet en door niemand herkend en begrepen. Hij zegt tegen iedereen dat hij Frederik is, maar niemand gelooft dat.

De lezer weet dat de krimp van Frederik te maken heeft met het bericht dat hij niet uit mocht knippen. En overlijdensadvertentie van Peter Paulus Prachtmans. ‘Frederik kende hem van vroeger. Toen noemde hij hem Pepa. Hij had Pepa en zijn vrouw Mona dertig niet meer gezien’. Het duurt lang voordat dit thema weer opduikt. Pas nadat de moeder van Frommel, een meisje dat hij ontmoet bij de snackbar en verstoppertje met hem wil spelen, op onderzoek uit gaat en ontdekt hoe het zit met zijn afkomst en ouders. Dan gaat het snel en wordt Frederik herenigd met de vrouw die hem heeft opgevoed en is zijn normale lengte ook weer terug.

Alleskunner Joke van Leeuwen (ze is met een roman voor volwassenen ook al genomineerd voor de AKO-literatuurprijs) maakte uiteraard zelf de tekeningen die op een speelse en logische manier onderdeel van het verhaal worden. ‘Maar ik ben Frederik, zei Frederik’ is weer een echte Joke van Leeuwen. Dat begint al bij de titel en de tekening van de jongeman die maar net bij het stuur kan op de voorkant. En natuurlijk de dromerige en wat wereldvreemde personages die nooit somber of echt angstig zijn, maar wel altijd een beetje buiten de werkelijkheid staan.

Frederik is ook zo. Hij baalt van zijn verkleining maar raakt niet echt in paniek en gaat een beetje naïef de strijd aan met zijn plots opgedoken probleem. Een probleem dat blijkbaar opduikt nadat hij geconfronteerd wordt met iets dat hij jarenlang achter een luikje heeft verstopt. Als dat opduikt, is hij ineens weer dat kind, dat min of meer in de steek werd gelaten. Van Leeuwen werkt de metafoor van de lengte niet overtuigend uit. Omdat ze zich in het grootste deel van de roman vooral focust op de gevolgen van zijn geringe lengte in plaats van vaker te verwijzen naar zijn geschiedenis. Daardoor is ‘Maar ik ben Frederik, zei Frederik’ niet de meeste overrompelende roman van Joke van Leeuwen, geen Kukel of Iep, maar wel weer een hele goede. Er zijn weinig schrijvers die zulke goede dialogen voor kinderen schrijven en zo luchtig en terloops met taal weten om te gaan.

Titel Boek:

Maar ik ben Frederik, zei Frederik

Auteur:

Joke van Leeuwen

Uitgever:

Querido

Kaft:
Tags : FantasiejeugdboekKinderboek