close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
4+

Smit maakt het gewone bijzonder

Noëlle Smit Naar de markt Prentenboek
Querido
Waardering: 9.0

Illustratoren van prentenboeken zijn doorgaans nogal dienstbaar en kunnen zich niet altijd de ruimte en creativiteit permitteren die ze zouden willen. Omdat ze tekeningen bij teksten voor anderen maken, afspraken met uitgevers hebben of in een stramien zitten en daar domweg niet los van komen.

Het is geweldig om zo nu en dan verrast te worden door illustratoren die niet direct bekend staan om hun kunstzinnigheid of vernieuwingsdrang.  Hondje van Yvon Jagtenberg of  Omdat ik je zo graag zie van Milja Praagman (beiden bekroond met een Penseel) zijn er goede voorbeelden van.  Boeken met een ‘wauw’-effect: dit kan deze illustrator dus ook. Boeken die vrijheid uitstralen en waarin de illustratoren buiten de kaders werken en laten zien wat ze nog meer in hun mars hebben.

Dit is een inleiding om uit te komen bij Naar de markt, het eerste eigen prentenboek  van Noëlle Smit, bekend van o.a.  Fiet wil rennen van Bibi Dumon Tak, dat prentenboek van het jaar 2011 was.  Een vertrouwde maar niet erg opvallende illustrator en haar nieuwste prentenboek lijkt in die lijn te liggen. Het verhaal is eenvoudig van opzet. Een moeder en dochter gaan samen naar de markt, ieder met een eigen boodschappenmand en een hond aan de lijn. Ze wandelen langs de kramen van de visboer, slager, groenteboer, bakker maar ook die waar olijven, kaas, boeken en kleding wordt verkocht.

Ogenschijnlijk gebeurt er weinig. Moeder doet boodschappen en het meisje kijkt wat om zich heen. Ze aait een ander hondje, krijgt een blokje kaas en raapt sinaasappels op die een mevrouw heeft laten vallen. Een rustig en kabbelend tafereel zonder drama, of het moet al zijn dat ze haar mandje kwijt is, dat al snel wordt terug gebracht. Moeder kijkt boos maar koopt even later een nieuwe jurk voor haar dochter.

Er gebeurt niet veel maar ondertussen is het een drukte van belang en kijkt de lezer zich, net als het meisje, de ogen uit. Naar alle kleurrijke handelswaar en de marktkooplui die hun spullen aanprijzen. En naar de klanten van diverse komaf. Smit laat de samenleving in al haar facetten zien, de markt is de ultieme plek waar mensen van allerlei afkomst samenkomen. En er zijn veel dieren: meeuwen die een visje mee willen pikken, katten die schooien en honden die aan elkaar snuffelen. Hoezo gebeurt hier niets? Er is helemaal geen tekst voor nodig om dit verhaal spannend te maken.

Smit trekt alle registers open, iedere prent is een kunstwerk op zich. Telkens nieuwe kleuraccenten en in de vlakverdeling is knap gebruik gemaakt van de kramen en parasols. Net zoals in een tekst over ieder woord moet zijn nagedacht is dat hier over alle details van de prenten Smit draagt het boek op aan haar moeder ‘met wie ik altijd naar de markt ging’. Dat verklaart ongetwijfeld de liefdevolle benadering en het is te merken dat ze dicht bij zichzelf blijft.  Smit maakt het gewone bijzonder en tilt alledaagse taferelen naar ander niveau. Dat is wat goede kunstenaars doen.

Naar de markt is een boek om duizend keer te bekijken en nog niet verveeld te raken.

Tags : FamilieillustratiesmoederPrentenboektekstlooszoekboek