close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
10+

Na zestien jaar een degelijke en vertrouwde Anke de Vries

Anke de Vries Littekens Kinderboek
Lemniscaat
Waardering: 7.5

Bij Paul is het litteken zichtbaar, hij trekt met zijn linkerbeen na een operatie waarbij een tumor op een spier is weggehaald. De littekens die Clara na een traumatische gebeurtenis in de vorige zomer opliep, zijn niet direct te zien. Ze is stiller en in zichzelf gekeerd. Haar oma, bij wie ze logeert, vraagt zich af ‘waar dat opgeruimde meisje van vroeger is gebleven’. De wegen van de twee jongeren kruisen elkaar letterlijk in Frankrijk, al in de eerste zin van Littekens, het boek waarmee Anke de Vries na 16 jaar weer van zich laat horen

Voor het herstel van zijn zelfvertrouwen onderneemt Paul een fietstocht vanuit Nederland voor een logeerpartij bij zijn zus in Frankrijk, even los van zijn bezorgde ouders. Hij moet ermee leren leven dat er een abrupt einde is gekomen aan zijn veelbelovende tenniscarriére. Waardoor Clara zo beschadigd is, blijft langer onduidelijk. Ze kampt met een immens schuldgevoel na een gruwelijke gebeurtenis waarvoor ze zichzelf als oppas verantwoordelijk acht. Clara is afhoudend in het contact met Paul, maar door zijn vasthoudendheid en de charme van zijn Franse neefjes, opent ze zich stukje bij beetje. Haar trauma blijkt op een curieuze manier te linken aan de plotselinge dood van een Fransman, bij wie Paul tijdens zijn fietstocht logeerde. Er volgt een heuse whodunnit met een Franse rechercheur, ouderwetse politieverhoren en een (wat onbevredigende) plot.

De thriller in het verhaal neemt veel ruimte in en balanceert op het randje van geloofwaardigheid, maar het past allemaal net elkaar. De suspense is de bijvangst van een psychologisch verhaal vol overduidelijke metaforen, over twee kinderen met een geschonden verleden, die uit balans zijn (letterlijk bij de hinkende Paul) en hun evenwicht proberen te hervinden. De paar storende stijlfouten stijlfouten (‘er was iets in de houding die hem bekend voorkwam’) hebben er wellicht mee te maken dat De Vries al decennia in Frankrijk woont.

Dat de schrijfster van Blauwe Plekken en Fausto Koppie na zo’n lange tijd toch weer een nieuw boek schreef, mag een verrassing heten; het boek zelf is dat niet. Littekens is een  degelijk en klassiek en op en top Anke de Vries-boek dat vertrouwd wegleest en naadloos in haar oeuvre past. Het speelt zich opnieuw af in Frankrijk en is een psychologische roman met een mysterie dat opgelost moet worden. Prettig vertrouwd maar hier en daar ook wat oubollig. Van een auteur die na zo’n lange tijd weer van zich laat horen, mag je meer urgentie verwachten. Littekens is een prima leesboek maar doet toch wat gedateerd aan.

Titel Boek:

Littekens

Auteur:

Anke de Vries

Uitgever:

Lemniscaat

Kaft:
Tags : frankrijkjeugdboekLiefde en vriendschapSpanning en avontuurziekte