close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
15+

Manische depressiviteit in al zijn facetten

Eric Lindstrom Mijn mooiste herinnering eindigt hier Jeugdboek
Gottmer
Wybrand Scheffer
Waardering: 8.0

Mel van 16 is manisch depressief, oftewel: ze heeft een bipolaire stoornis. Ze brengt haar wisselende stemmingen voor zichzelf en haar therapeut in kaart aan de hand van een aantal dieren. De hamster is haar hoofd en geeft aan hoe helder haar denken is. De hommel is het hart en laat zien hoeveel energie ze heeft. De hamerhaai is haar gezondheid en het Hannigansje is ze zelf (haar achternaam is Hannigan). Soms rent de hamster, soms strompelt hij en de hommel wil nog wel eens veel te snel vliegen. Op deze manier wordt haar ziekte in Mijn mooiste herinnering eindigt hier (een povere vertaling van de ook nogal clichématige titel A Tragic Kind of Wonderful) ook voor de lezer invoelbaar gemaakt.

Het leven van Mel verloopt met pieken en dalen en ze probeert met behulp van medicijnen een evenwicht te vinden. De afstemming van de pillen is niet eenvoudig en bovendien: je moet ze wel consequent innemen. De lezer wordt deelgenoot van het leven van Mel als er een gecompliceerde breuk is met haar vaste vriendengroepje en ze bij haar baantje in een bejaardenhuis een jongen ontmoet met wie het meteen klikt. Ervaringen die haar stabiliteit niet bevorderen en dus is het oppassen geblazen.

Eric Lindstrom beschreef in zijn vorige boek Wat jij niet ziet behoorlijk overtuigend hoe het leven van een blinde tiener eruitziet. De auteur beschikt over een uitstekend  inlevingsvermogen, en doet ongetwijfeld gedegen research, maar heeft vooral over de gave om een beperking invoelbaar te maken. Manische depressiviteit laat zich niet gemakkelijk beschrijven, omdat er zoveel uitingsvormen zijn en de ziekte geen eenduidig verloop kent. Zonder te vervallen in een medische Wikipedia laat Lindstrom verschillende aspecten van de ziekte zien: de medicijnen, dreigende opnames en de erfelijke component. Haar inwonende tante kampt er ook mee en haar broer is een jaar geleden overleden waarna het gezin is verhuisd. Zijn dood en de mysterieuze doodsoorzaak hangt als een wolk boven het boek. Mel spreekt met niemand over hem, haar beste vrienden weten niet eens dat ze een broer heeft gehad.

Hij speelt een sleutelrol in het overweldigende slotdeel van dit boek waarin de ziekte in volle hevigheid toeslaat. De impact van manische depressiviteit, op de patiënt en de omgeving, is enorm. Het is knap hoe Lindstrom de spanning en druk langzaam opvoert waardoor de lezer heel goed in staat is mee te voelen met Mel en inzicht krijgt in de rollercoaster die een bipolaire stoornis kan zijn.

Een verhalend maar ook inzichtelijk young-adult boek.

 

 

 

 

 

Tags : depressiedoodjeugdboekLiefde en vriendschappsychiatrieYoung Adultziekte