close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
10+

Monument voor een zwemkampioen met een been

Op een kwade dag stapt de 11-jarige Victor met zijn voet in het halstertouw van zijn pony. Het dier schrikt, raakt in paniek en slaat op hol. ‘Als in slowmotion ziet hij zichzelf onderuit vallen’. Een afschuwelijke sleeptocht is het gevolg. Victor wordt voortgesleept aan zijn been, door het weiland, over de oprijlaan en over de weg om uiteindelijk in het meer tot stilstand te komen. Op het nippertje verdrinkt Victor niet.

Een harde speling van het lot om juist in het water bijna het leven te verliezen. Victor is namelijk een talentvol zwemmer die lijkt voorbestemd voor een grote sportcarriére. Een bizar en absurd ongeluk dat het voorstellingsvermogen te boven gaat. Toch is het echt gebeurd. Oranje beschrijft het realistisch en dat is indringend en beklemmend, vooral omdat ze vertelt wat Victor er aan beleeft. ‘Ik ga dood, hier, zomaar op straat. Straks rijdt er een auto over me heen. Of ik bots tegen een boom op.’ Victor overleeft het ongeluk maar moet uiteindelijk zijn onderbeen missen. Een langdurige revalidatie is het gevolg en Victor blijkt een jongen met zoveel wilskracht dat hij uiteindelijk weer in het zwembad belandt en met één been ook toptijden kan zwemmen.

Corien Oranje baseert haar boek op het verhaal van Olivier van der Voort. Ze kent hem en zijn familie uit de tijd dat ze in Indonesië woonden. De drie(ling) zonen van Oranje waren en zijn bevriend met de zwemkampioen. Oranje heeft duidelijk moeite afstand van haar onderwerp te nemen, ondanks dat ze Olivier een andere naam geeft. Kampioen had wellicht beter als een Slash-boek kunnen worden opgebouwd, een waargebeurd verhaal dat samen met de ervaringsdeskundige wordt verteld. Oranje is zo dicht bij het ware verhaal gebleven dat het verbaast dat ze Olivier een andere naam heeft gegeven.

De kracht van het boek zit in de eerste hoofdstukken. Het ongeluk is adembenemend beschreven en de periode van revalidatie maakt ook indruk. Helaas trapt Oranje aan het einde toch in de valkuil van voorspelbaarheid en sentimentaliteit. Maar Kampioen is een lekker leesboek en een mooi monument voor een jongen met indrukwekkend veel wilskracht. Er kan zomaar iets gebeuren dat je wereld volledig op zijn kop zet en je dromen letterlijk verbrijzelt. Het houdt pats, boem, op. Treffend neergezet in het boek door drie zwarte bladzijden. En toch gaat het leven door en is er weer een volgende dag. En nog één.

De uitgebreide documentatie is prettig want over deze jongen wil je alles weten. Dat kan bijvoorbeeld in een item in het jeugdjournaal.

Titel Boek:

Kampioen

Auteur:

Corien Oranje

Kaft:
Tags : jeugdboekongelukSpanning en avontuurSport en lichaamzwemmen