close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
4+

Misschien moet je een keertje niet meer meedoen

Het is een prettig duo: Philip Hopman en Daan Remmerts de Vries. Twee kunstenaars die elkaar inspireren en door hun samenwerking verder komen. Stimmy of Het oerwoud in de stad is hun jongste creatieve spruit en tijdens de Kinderboekenweek voor slechts 5 euro te koop. Stimmy woont in de stad maar droomt van het oerwoud, het liefst naast de zee zodat hij in een hut kan wonen. Hij fantaseert en mijmert er over, in zijn huis op dertien hoog en in de schoolbanken. Maar het kan ook anders, denkt Stimmy, ‘misschien moet je op een dag gewoon een keertje niet meer meedoen’. Dus gooit hij zijn rode schooltasje in de vuilnisbak en rent het park in waar hij een horde honden treft die hem achtervolgens naar de stad. Daar valt toevallig op hetzelfde moment een uit de dierentuin ontsnapte neushoorn, een wolkenkrabber aan. Dat heb je soms, dat het allemaal tegelijk komt. Een mooi moment voor Stimmy om ongewild een heldenstatus te veroveren. Hij mag kiezen wat hij het liefst wil hebben en een deel van zijn droom komt uit.

Een heerlijk boek over dagdromen, de kracht van fantasie en hoe je aan de dagelijkse sleur kan ontsnappen. De teksten zijn in een soort spreektaal geschreven en nemen je eenvoudig mee het verhaal in. De prenten van Remmerts de Vries zijn weergaloos. Hij tovert op een collage-achtige manier een kleurrijk oerwoud in een grote stad tevoorschijn. De combinatie van honden met wolkenkrabbers en een maffe neushoorn pakt erg geestig uit. Het zijn geen simpele plaatjes maar uitgekiende prenten, in een enkel geval misschien iets te dicht geplamuurd.

Vorig jaar is de trend ingezet om het prentenboek voor de Kinderboekenweek er mooier en verzorgder uit te laten zien. Koekjes! was prachtig en ook Stimmy mag er zijn. Vijf euro is niets voor zo’n mooi boek en misschien heb je er wel meer aan dan het gratis boekenweekgeschenk dat iets minder om het lijf heeft.

Titel Boek:

Stimmy of Het oerwoud in de stad

Auteur:

Daan Remmerts de Vries

Illustrator:

Philip Hopman

Kaft:
Tags : Dieren en natuurPrentenboekstad