close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
4+

Met toenadering en enige tact kom je verder

Chris Haughton Ssst! Prentenboek
Gottmer
Waardering: 8.5

Vier wezentjes met een muts op, drie hebben er een pluim aan hangen, bij de kleinste zit er een pompoen op. Wellicht een subtiele hint om aan te geven dat junior net even anders is, hij is dan ook de enige zonder vangnetje. De andere drie hebben een plan: ze willen een vogel vangen. Die steeds net wegvliegt als ze hun slag denken te slaan. Junior doet niet mee en roept steeds blijmoedig: dag vogeltje, tegen zijn gevederde vriendje. Hij voert hem een stukje brood en dan gebeurt er iets even wonderbaarlijks als vanzelfsprekends. De andere drie kijken er van op maar lijken er niks van geleerd te hebben.

De Ierse illustrator  ChrisHaughton is na twee prentenboeken al een begrip. Mama kwijt werd een wereldwijde hit (in Nederland Prentenboek van het Jaar 2012)  De opvolger Stoute hond! viel een klein beetje tegen maar Ssst! We hebben een plan Na groen en oranje nu een blauw boek, Haughton is een slimme jongen met een achtergrond in de vormgeving, recelame en marketing en dat is te merken. Maar hij zet zijn talenten op een bewuste manier in, is actief op het gebied van fair trade en heeft iets te vertellen. Met Ssst! Mama kwijt laat hij zien dat er andere manieren zijn. Met wat aandacht en toenadering en enige tact kom je verder dan koppig op je doel af te gaan.

Los van die boodschap zijn het weer vooral de grafische vormen die dit boek doen uitstijgen boven het gemiddelde. De persoontjes in dit boek zijn weer geweldig, ze drukken zoveel uit. En dan die prachtige autonome gekleurde vogel die souverein en elegant die prutsers lik op stuk geeft. De consequentheid in vorm, toon en kleur is ijzersterk en let maar op: Haughton (hij is nog maar 36) gaat een hele grote worden. Nou ja, eigenlijk is hij dat al.

 

Titel Boek:

Ssst! We hebben een plan

Auteur:

Chris Haughton

Uitgever:

Gottmer

Kaft:
Tags : andersFantasiePrentenboekVoorleesboek