‘Nu als musical’, staat er op een rood stickertje op het omslag. ‘In Nederland’, wordt daarmee bedoeld, want de musical loopt al vanaf 1994 op Westend en Broadway, nadat in 1964 de beroemde film met Julie Andrews uitkwam. Je zou bijna vergeten dat het allemaal is begonnen met de verhalen van P. L. Travers, die in 1996 op 97-jarige leeftijd overleed. De uit Australie naar Engeland geemigreerde auteur was de J. K. Rowling van haar tijd: ze hield ieder detail in de gaten en niets gebeurde buiten haar om.
Enkele van de geschreven verhalen zijn nu opnieuw uitgegeven in een mooie gebonden uitgave van Ploegsma, huisillustratrice Els van Egeraat verzorgde de passende illustraties. Het verhaal van de kinderjuffrouw die met de oostenwind kwam aangewaaid (om uiteindelijk met de westenwind weer te vertrekken) is de basis. In film en musicals is Mary Poppins de absolute ster, in de verhalen ligt het perspectief veel meer bij de kinderen. Zij beleven de avonturen die hen door Mary worden aangereikt, we leven met Jannie (…) en Michiel en hun emoties mee. Kinderen uit een goed milieu die blij verrast zijn door de komst van het bijzondere kindermeisje. Al is Mary dan niet bijzonder aardig, integendeel, ze zorgt wel voor spanning en avontuur. Ineens kunnen ze naar het plafond zweven, kunnen ze via Mary verstaan wat de hond van de buurvrouw zegt of zijn ze ’s nachts getuige van een verjaardagsfeest in de dierentuin. Het doet soms aan Annie M.G. Schmidt denken al zijn het hier niet zozeer de kinderen die ondeugend en tegendraads zijn. De personages en details zijn bijzonder, de verhalen op zichzelf zijn dat wat minder. Die Mary krijgt van alles voor elkaar, dat weet je als lezer op een gegeven moment wel.
Een slimme uitgave natuurlijk, de fuzz rond Mary is groot (bijna 1,4 miljoen kijkers naar de zoektocht), maar ook wel zinvol want de verhalen staan tenslotte aan de basis. En er zijn vast ook kinderen die niet van musical houden en wel van lezen. Of van beide.
Mary Poppins
P.L. Travers
Els van Egeraat