close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur

Mario van Brakel wint Brabantse Jeugdliteratuurprijs

Mario van Brakel heeft de Brabantse Jeugdliteratuurprijs 2011 gewonnen voor zijn roman Het zwijgen van de vossen (uitgeverij Clavis). Hij nam de prijs (5000 euro) vanavond in ontvangst van juryvoorzitter Helma van Lierop tijdens het Tilburgse literatuurfestival Tilt.

De andere twee genomineerden waren Ienne Biemans voor de dichtbundel Rosa en de wonderschoenen en Jaap Robben voor De zuurtjes. De prijs is bedoeld voor een auteur die in Brabant woont of er is geboren.

De jury prijst Mario van Brakel om zijn subtiele beschouwende stijl. Het zwijgen van de vossen gaat over de veertienjarige Maarten die met zijn pleegouders naar een huis in het bos verhuist. Hij ontmoet daar Anna en de vossenjongen en door hen leren we Maarten beter kennen en krijgt vooral Maarten zelf weer grip op zijn leven. Uit het juryrapport: "Het verhaal zit bijzonder knap in elkaar. Het is een literaire roman over het (on)vermogen om te communiceren. De beschrijving van de natuur is prachtig en soms haast magisch en met boeiende contrasten".

De jury van de Woutertje Pieterse Prijs 2010 signaleerde Het zwijgen van de vossen ook al als een opvallend jeugdboek maar gaf de prijs aan een andere auteur.

In mijn bespreking op JaapLeest (recensie hier) schrijf ik over het boek: "Mysterieus en open tegelijk: het is de kunst om een boek niet dicht te plamuren maar de puzzelstukjes wel aan te geven. Van Brakel verstaat die kunst".

Rob Ruggenberg kreeg de publieksprijs voor zijn boek Manhatan.

Plaatje: