close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
4+

Mama heeft last van haar gedachten

Myrthe van der Meer Pien en de spoken Prentenboek
Van Goor
Waardering: 6.0

Myrthe van der Meer schreef de bestsellers PAAZ en UP over haar eigen ervaringen met o.a. depressies en de psychiatrie. Volgens de auteur wordt er voor kinderen nauwelijks geschreven over dit thema en daarom komt ze nu met het prentenboek Pien en de spoken. Van der Meer is blijkbaar onvoldoende ingevoerd want er is een bibliotheek vol kinderboeken waarin kinderen en ouders met psychische problemen voorkomen, al zijn daar relatief minder prentenboeken bij. Pien en de spoken leest aanvankelijk als een sprookje over het stoere prinsesje Pien dat samen met haar pony ten strijde trekt tegen problemen. Op een dag is het grootste probleem dat mama kwijt is, ze zou ‘in de put zitten’ maar daar kan Pien haar niet vinden. Mama heeft ‘last van haar gedachten’, volgens haar zus en ligt op de slaapkamer met ‘spoken in haar hoofd’.

De vrolijke remedies die Pien bedenkt tegen de demonen verzint, helpen niet. Haar vader legt uit wat er aan de hand is: Mama heeft een depressie, en die laat zich niet zomaar wegjagen. ‘Als je hoofd ziek is, dan is je gevoel van streek’. Mama is verdrietig en moe en moet uitzieken en het is volgens papa niemands schuld ”en het komt al helemaal niet door jou’. en

De illustraties, door Van der Meer zelf gemaakt, vallen niet mee. Hier en daar origineel maar ze heeft een vrij groffe stijl. Pien en haar familie zijn hard getekend en worden onpersoonlijke figuurtjes. Het verhaal is een goed bedoelde poging om voor kleuters te duiden wat een depressie is, al zal een zinnetje als ‘dan is je gevoel van streek’ ze waarschijnlijk niet veel zeggen. Het is jammer dat Van der Meer na het aardige begin vervalt in een uitleggerig verhaal met al te kolderieke voorbeelden. Het mag niet te zwaar worden maar het moet wel duidelijk zijn dat hier over iets anders gaat dan een gebroken arm. Het einde is weer wat sterker: Pien moet aanvaarden dat er voor dit probleem geen directe oplossing is en dat er zit niks anders op dan af te wachten. Het moet in het hoofd van mama weer ‘vrij en blij worden’.

Op deze manier is het vooral een thema- en zelfhulpboek waarin een moralistische ondertoon onvermijdelijk is. Het levert wel een paar mooie zinnetjes op staan, bijvoorbeeld wanneer Pien naar de allerhoogste toren van het kasteel gaat. ‘Zo hoog dat zelfs de wolken er duizelig van worden’. Je mag van een literaire auteur meer verwachten, maar Kristien Hemmerechts toonde ook al aan dat schrijven voor kinderen een heel andere stiel is.

Titel Boek:

Pien en de spoken

Auteur:

Myrthe van der Meer

Uitgever:

Van Goor

Kaft:
Tags : depressieoudersPrentenboekziekte