close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
10+

Liever brieven dan hyven

De eerste hyvesroman, staat er in het persbericht. Een wat? Nou, een boek dat volledig bestaat uit chatberichten via Hyves. In de praktijk wordt daar vooral MSN voor gebruikt maar ‘de eerste MSN-roman’ klonk misschien niet sexy genoeg. Het wachten is op de eerste twitter-thriller.

Charlotte en Laetitia zijn twee vlotte meiden uit een goed mileu die na de middelbare school keuzes voor het leven moeten maken. Charlotte is een begaafd pianiste maar laat het conservatorium nog even schieten voor een modellencarriére in New York. Laetitia begeeft zich als kakker in het alternatieve milieu van de culturele antropologie en raakt in de ban van de strijd tegen vrouwenbesnijdenis. Beide meiden hebben genoeg onderwerpen om over te hyven. En dat doen ze dan ook. Geen detail uit hun leventjes wordt ons bespaard.

Sylvie Steffers is journalist voor meisjes- en vrouwenbladen en zo’n boek is het dus ook. Over de grens leest lekker weg en als chicklit-romannetje kan het er best mee door. Steffers kent de meidencultuur en weet veel beter dan bijvoorbeeld Carry Slee in Bangkok Boy de taal en gewoontes van haar hoofdpersonen.

Maar de vorm is niet geslaagd. Hyven en sms-en en twitteren kunnen een onderdeel vormen van een verhaal maar als vorm is het niks. Dan nog liever het ouderwetse brievenboek. Het schrijven van brieven vergt tijd en concentratie. Hyven is een hypersnelle bezigheid met veel nietszeggende dialogen van 1 zin, hinderlijke onderbrekingen en ongeloofwaardige herhalingen. Sommige passages spelen zich natuurlijk in werkelijkheid af maar moeten via hyves nog eens beschreven worden om ons als lezer op de hoogte te stellen. Af en toe hyvet er iemand anders tussendoor, lezen we sms-jes en zien we foto’s. Prima hoor, al dat gehyve, maar alsjeblieft niet in een roman.

 

Titel Boek:

Over de grens, een hyvesboek

Auteur:

Sylvie Steffers

Kaft:
Tags : jeugdboekmeidensocialmedia