close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
15+

Lieve, gekke Adrian Mayfield: het ga je goed

‘Voor iedereen die van Adrian houdt’, schrijft de auteur voorin. En of ik van Adrian houd! Na meer dan 1600 pagina’s over Adrian Mayfield, zit hij in mijn hart gebakken. Die lieve, rare, onzekere, geile en gekke Adrian. Hij is een onvergetelijk personage in de Nederlandse jeugdliteratuur, zelden zijn de zieleroerselen van een jongeman zo indringend en overtuigend en tot op de vierkante millimeter beschreven. Floortje Zwigtman heeft met de trilogie Een groene bloem een monumentale prestatie geleverd. Dat was al zeker na de vorige delen maar met Spiegeljongen overtreft ze de verwachtingen en levert misschien wel het beste deel van de drie af.

Natuurlijk moet je eerst de andere 2 delen lezen voordat je aan Spiegeljongen begint. Maar dat moet geen bezwaar zijn. Integendeel, het idee dat je er nog aan mag beginnen, maakt me jaloers. Deel 3 begint op het dieptepunt van Adrian’s leven. Hij is door zijn minaar, de welgestelde Vincent Farley, uit huis gezet en is weer terug waar hij ooit begon. Spiegeljongen volgt Adrian in zijn strijd om zijn leven opnieuw op poten te zetten. Wraaklust speelt hem daarbij parten, hij komt maar niet los van het verleden.

Opnieuw voert Zwigtman een bont gezelschap aan excentrieke personages op. Op de achtergrond speelt nog het sodomie-proces tegen Oscar Wilde wiens levensloop de rode draad vormt in deze trilogie. Maar nog meer dan in de andere romans, legt Zwigtman het accent bij de psychologische ontwikkeling van Adrian. Zijn homoseksualiteit is definitief en onontkoombaar en hij zal er zijn leven mee verder moeten.

Zwigtman schrijft enorm gedetailleerd en wijdlopig en toch gaat het niet vervelen. Twee dingen vallen het meest op in de trilogie: de gedegen research die in de allerkleinste details merkbaar is. En de onvoorstelbaar openhartige manier, althans voor een jeugdroman, waarop Zwigtman over (homo)seksualiteit, over lust en geilheid en over de daad zelf schrijft. Op dat vlak is ze ongeevenaard en het is een klein wonder dat een vrouw zo invoelend de herenliefde kan beschrijven.

Wat moet je hier nog meer over zeggen zonder geen superlatieven meer over te hebben? Dit is jeugdliteratuur van de allerhoogste kwaliteit. Spiegeljongen is nog meer dan de vorige boeken uit de trilogie verslavend. Ik danste over de pagina’s om toch vooral te weten hoe het verder gaat met Adrian.

En toen was het boek uit. Het einde is niet bevredigend, natuurlijk niet, het zou het einde nog niet mogen zijn. Wie heeft er toch ooit bedacht dat een trilogie maar uit drie delen mag bestaan?

Titel Boek:

Spiegeljongen

Auteur:

Floortje Zwigtman

Kaft:
Tags : Andere landenengelandhomojeugdboekLiefde en vriendschapsekstrilogie