close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
10+

Leerkrachten zijn ook mensen

De eerste wet van Sigi: Volwassenen hebben dezelfde gebreken als jongeren, maar dan erger. De derde wet: Leerkrachten zijn ook mensen, maar het is op het randje.

Sigi, voluit: Sigiswald, heeft uitgesproken opvattingen over volwassenen, school en voedsel (‘er is maar 1 soort pizza en dat is de Hawaii van Dr. Oetker’) en deelt die met ons in zijn gedachtenkronkels die in sneltreinvaart over elkaar heen buitelen.

‘Een avontuur om je ziek te lachen’, volgens de achterflap en dat is wat overdreven maar ook niet weer helemaal gelogen. Sigi is een soort van hyperactief stripfiguur die stuiterend door het leven gaat en op droogkomische toon verslag doet van zijn sores. Al dat schoolwerk, een lastig broertje en een beginnende verkering: er komt nogal wat op onze Sigi af.

Zoals de jaarlijkse schoolmusical, dit keer ‘Romeo en Julia’ en hoewel Sigi daar eigenlijk niet aan mee kan doen volgens de codes van zijn vriendengroep, zet hij alles op alles om de hoofdrol te krijgen. Julia wordt namelijk gespeeld door Heidelinde op wie Sigi tot over zijn oren verliefd is en met wie hij al 4 dagen 14 uur en 22 minuten verkering heeft. De lessen waarin de klas ademloos luistert naar de geschiedenis van Romeo & Julia zijn zeer sterk beschreven. De liefde houdt de leerlingen in hun greep en ze kunnen geen genoeg krijgen van deze romantiek. Uiteindelijk krijgt Sigi wel een rol maar hij wordt tot zijn verbijstering niet gekozen als Romeo. ‘Ik stond al op om het applaus in ontvangst te nemen, toen er ineens een emmer ijskoud water in mijn gezicht werd gegooid’.

Met deel 1 over Sigi vermaakte ik me al uitstekend en aan Sigi & Julia beleefde ik nog meer plezier omdat Simoen zichzelf wat meer beperkt waardoor een wat evenwichtiger boek ontstaat. Al is de hele verhaallijn over het contact met zijn vader en diens nieuwe vriendin wel erg spoorloos verdwenen.

Het casco van het verhaal is doldwaas en hilarisch maar Simoen verstaat de kunst om in deze slapstick wezenlijke thema’s te verweven zoals onzekerheid, beginnende verliefdheid en de kloof tussen kinderen en volwassenen.

Titel Boek:

Sigi & Julia

Auteur:

Jan Simoen

Kaft:
Tags : jeugdboekKinderboekLiefde en vriendschapSchoolverliefd