close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur

Lachen en liefhebben met Annie M.G.

"Ga je mee Jip", zei Janneke, "dan gaan we de tieten van moeder afsnijden". "Goed idee", zei Jip. Annie M.G. Schmidt is boos weggelopen uit een radiodiscussie en blaast thuis stoom af tegenover zoon Flip. Een van de hilarische momenten uit Annie M.G., de dramaserie die vanaf komende zondag 7 weken lang te zien is op Nederland 2.   In het Ketelhuis zag ik gisteren alle afleveringen van Annie M.G., de dramaserie die is gebaseerd op de biografie van Annejet van der Zijl.  De ondertitel luidt: ‘Haar liedjes, haar liefde, haar leven’ en dat dekt de lading. Liedfragmenten zijn kundig door de serie heen geboetseerd, het verhaal staat vooral in het teken van het moeizame liefdesleven van Annie M.G. Schmidt. Haar geschreven werk en vooral haar kinderboeken komen niet erg uitgebreid aan bod, dat was in de biografie van Van der Zijl ook zo.

In deel 4 reist ze naar Oslo om de Hans Christian Andersen Prijs in ontvangst te nemen en uit deel 5 komt de Jip en Janneke scene, die de kritiek op het werk van de schrijfster verbeeldt. Het zou te burgerlijk en te braaf zijn, Jip en Janneke zijn bijvoorbeeld helemaal niet nieuwsgierig naar sex. De pieken en dalen in de carriere van Schmidt komen goed naar voren maar er is vooral aandacht voor haar persoonlijke leven. De relatie met Dick van Duin en met haar zoon Flip.

Het is genieten geblazen. Eindelijk weer een Nederlandse dramaserie waarvoor je thuis moet blijven. Annie M.G. is ontroerend, interessant en vooral heel erg grappig. Het scenario zit wonderlijk slim in elkaar en de acteerprestaties zijn over het algemeen verbluffend.

Annie wordt door 4 actrices gespeeld waarbij vooral het aandeel van Malou Gorter en Annemarie Prins opvallen: Prins is in alle opzichten Schmidt. De actrice zat maandag in de zaal en het was net of Annie M.G. er zelf bij was. Een wat stuurse en onaangepaste vrouw die ook meteen heel nieuwsgierig maakt en waar je de ondeugendheid aan afziet.

Kijken dus, vanaf komende zondag 3 januari. Nederland 2, 20.15 uur. Hier meer over de tv-serie.

Plaatje: