close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
15+

Laatste woorden

Het debuut van John Green is opnieuw uitgebracht in Nederland, misschien omdat de schrijver redelijk populair is en binnenkort alweer naar ons land komt. Het is interessant om dit boek te lezen met in het achterhoofd het werk dat hij daarna heeft geschreven.

Looking for Alaska heeft veel parallellen met opvolger Paper Towns. Ook hier is de hoofdpersoon een jongen die opgescheept zit met een onbeantwoorde liefde op een meisje dat hem wel dicht nadert. In beide gevallen verdwijnt het meisje plotseling. De schuwe en wat wereldvreemde Miles ontmoet Alaska op een kostschool en is meteen verkocht. Met nog een paar anderen ontstaat een hechte vriendschap die de jongelui hard nodig hebben om te overleven in de harde schoolomgeving. Green stuurt duidelijk zichtbaar op een drama. Het boek begint met hoofdstukjes met titels als “145 dagen ervoor” en eindigt met “123 erna”. De dood is in vrijwel alle alinea’s aanwezig. Miles heeft een voorliefde voor ‘laatste woorden’ van beroemde personen en Hij is verzot op de colleges levensbeschouwing waarin de dood in de verschillende wereldgodsdiensten onder de loep wordt genomen.

Als hij zelf met het fenomeen te maken krijgt, is Miles totaal ontredderd, net als zijn vrienden. Samen gaan ze op zoek naar het hoe en waarom van het overlijden van Aalska en ontrafelen de dood en het mogelijke hiernamaals nog verder. Natuurlijk krijgen ze geen antwoord want het blijft een raadsel: Het Grote Misschien. Green laat zijn hoofdpersonen zoeken naar antwoorden op de grote vragen: wat is de zin van het leven, als je toch uiteindelijk dood gaat? Die beroemde laatste woorden voelen aan als een kunstje, er moet altijd iets gek zijn, en voegen weinig toe aan de diepere betekenis van het verhaal.

Greens bekende uitwaaierende stijl is al zichtbaar al is Looking for Alaska het meest ingetogen van zijn boeken, al zegt dat in zijn geval niet zoveel. Hij is een schrijver die durft en ervoor gaat. Hij neemt risico’s en dat pakt de ene keer beter uit dan de andere. In Looking for Alaska blijft hij ergens in het midden steken.

Eerdere recensies van boeken van John Green: Paper TownsWill Grayson Will Grayson

Titel Boek:

Het Grote Misschien – Looking for Alaska

Auteur:

John Green

Vertaler:

Aleid van Eekelen – Benders

Kaft:
Tags : doodjeugdboekLiefde en vriendschapSchool