close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
8+

Klein obstinaat stofreepje

De kans was niet gering dat het tweede deel van Enge Ella zou tegenvallen. Deel 1 kreeg van mij een enthousiaste 8,1. Dit nieuwe deel is eigenlijk net zo leuk. Ella, het spookje in opleiding, gaat dit keer naar Londen en moet op zoek naar een volgende waarheid. In ieder deel bezoekt het spookje noodgewongen een stad om een waarheid te vinden. Ze ontmoet er overleden beroemdheden (dit keer onder andere Florence Nightingale) en doet veel wijsheid op die haar verder brengt in haar carriere als spook. De vorige keer ontdekte ze in Parijs hoe het zit met de tijd, dit keer gaat het over het begin en het einde van het leven. Enge Ella is meer dan een spokenverhaal en dat is meteen ook het zwakke punt. De zoektocht naar waarheden komt nogal opgelegd en moralistisch over. De reis door Europa naar steeds weer andere steden geeft de serie juist structuur en leuke informatie, al hadden we wel iets meer van Londen willen zien. In deel 3 gaat Ella naar Sint Petersburg, ik verheug me er nu al op.

De kracht van het boek van het Noorse duo (zij is een gevierd thrillerschrijfster, hij een bekend tv-presentator) zit hem vooral in de taal. Enge Ella is een geweldig boek om voor te lezen, mede door de uitmuntende vertaling. Het boek is rijk van taal en verbeeldt een eigenzinnige wereld waarin personages als Sophiastuipenophetlijf en Oude Mottige Marie ronddwarrelen. Enge Ella blijft het lieve maar ook dwarse en lastige sprookje dat prachtig getypeerd wordt als ‘een obstinaat stofreepje’ genoemd. Ze is tenslotte niet veel meer dan een doekje dat in de schappen van de fabriek hoort te liggen. Enge Ella is zo nadrukkelijk geen poging om Harry Potter voort te zetten dat het onbedoeld tot de meest geslaagde opvolgers hoort.

De illustraties van de spoken zijn geestig, alhoewel vele malen beter geslaagd dan de tekeningen van mensen.Een dappere keus van uitgeverij De Geus om het risico van deze 10-delige serie te nemen. Enge Ella verveelt nog lang niet en blijft nog wel even rondspoken

Titel Boek:

Enge Ella en zevenster – de tweede waarheid

Auteur:

Unni Lindell

Illustrator:

Fredrik Skavlan

Vertaler:

Annemarie Smit en Paula Stevens

Kaft:
Tags : Fantasiejeugdboekspoken