close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur

Kinderboekenweek 2018 van start

De Kinderboekenweek 2018 is gisteravond officieel van start gegaan met het traditionele Kinderboekenbal dat dit jaar in de Meervaart werd gehouden. De Gouden Griffel ging naar Lampje van Annet Schaap. Het thema van dit jaar is Vriendschap, onder het motto Kom erbij.

De Kinderboekenweek kent een aantal tradities. Uiteraard het Kinderboekenweekgeschenk. Dat is dit jaar De eilandenruzie van Jozua Douglas. De schrijver is razendpopulair bij kinderen en een graag geziene gast op scholen. De Eilandenruzie is een zelfstandig te lezen deel in een Costa Banana-reeks. Er zijn er ongeveer 350.000 van gedrukt.

Het speciale prentenboek voor de Kinderboekenweek is dit jaar door Milja Praagman opgehangen aan het thema en heeft zelfs dezelfde titel: Kom erbij.  Het gekke, gele ding op het grasveld blijkt multi-inzetbaar en steeds meer kinderen hebben er plezier. Het is tijdens de Kinderboekenweek te koop voor € 6,95.

Je krijgt het cadeau bij de besteding van €10 aan Nederlandstalige kinderboeken. Kinderen voor Kinderen zingt ieder jaar het themalied met bijpassend filmpje. De tekst is van Edward van de Vendel en de muziek van Tjeerd Oosterhuis, met als meest treffend strofe: ‘Jij bent voor Ajax, best wel raar’. Het refrein luidt: ‘Kom erbij, kom erbij! Voor hem en haar, voor jou en mij. We sluiten niemand buiten. Dus sluit je bij ons aan. Want niemand, niemand, niemand. Hoeft alleen te blijven staan’.

De Kinderboekenweek duurt tot en met zondag 14 oktober en wordt afgesloten met de Nationale Kinderboekenruil op diverse NS stations. Op JaapLeest worden er tijdens deze 10 dagen (want stiekem is het geen week) veel besprekingen en tips geplaatst en je kunt natuurlijk zoeken in het rijke archief van deze site.