close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
4+

Keepvogel pakt het weer eens slim aan

Het vijfde boek over Keepvogel is genomineerd voor de Gouden Uil Jeugdliteratuurprijs die komende zondag in Antwerpen wordt uitgereikt. Verrassend want Het diepste gat is zeker niet het beste uit de reeks en haalt het  bij lange na niet bij bijvoorbeeld De Uitvinding. Maar een iets minder geslaagde Keepvogel is nog altijd een heel behoorlijke Keepvogel. De avonturen van het eigenwijze wezentje en zijn trouwe metgezel, het hondje Tungsten, blijven onderhoudend. Wouter van Reek begon met Keepvogel als animatieserie voor de VPRO. De bewegende Keepvogel valt aan te bevelen boven de papieren versie omdat het neurotische en drukke karakter van het mannetje beter tot zijn recht komen op beeld.

Al speelt Van Reek op papier dan weer op een fantastische manier met het perspectief en zet hij de boel letterlijk op zijn kop. Keepvogel graaft met zijn zelfgemaakte diepgraver naar dingen ‘die zo onbekend zijn dat ze nog niet eens een naam hebben’. Keepvogel denkt het altijd slim aan te pakken maar komt opnieuw bedrogen uit. Hij graaft en graaft maar aan het eind van zijn krommebochtentunnel blijkt hij weinig opgeschoten. Keepvogel blijft een lieve en naieve sukkel.

Ik acht de kans dat Wouter van Reek zondag met de Gouden Uil naar huis gaat niet zo groot. Dan zie ik de prijs nog eerder naar die andere Nederlandse genomineerde gaan, De boomhut van Marije en Ronald Tolman. Maar ik zet mijn geld op De Hondeneters van Marita de Sterck, in mijn ogen verreweg het sterkste boek van de genomineerden, met De Kleine Odessa van Peter van Olmen als outsider. Maar de vergelijking tussen een tekstloos prentenboek, de avonturen van een mal wezentje, een roman over de Eerste Wereldoorlog, een overdadig fantasy-avontuur een non-fictie boek over dieren en sex: het blijft een kwestie van appels en peren.

Titel Boek:

Keepvogel. Het diepste gat

Auteur:

Wouter van Reek

Kaft:
Tags : Dieren en natuurPrentenboek