close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
10+

Je moet je nooit van iemand iets aantrekken

Martha Heesen Biezel Kinderboek
Querido
Waardering: 8.5

Martha Heesen is er een meesteres in om zonder het gebruik van al te veel woorden of veel uitleg sfeer en gevoelens te schetsen. In Biezel is dat  niet anders, binnen een paar bladzijden is de (belevings)wereld van een meisje neergezet dat met haar ouders in een afgelegen boerderij woont, dol is op haar vader maar zich ook wat ongemakkelijk voelt bij het gegeven dat hij weinig uitvoert. In haar vorige roman Bajaar, dat zich ook vlak na de oorlog afspeelt, schoot ze er naar mijn smaak iets door in het tussen de regels door vertellen. Biezel is wat dat betreft toegankelijker (wat iets anders is dan gemakkelijk) maar er blijft genoeg te raden over. Naast hoofdpersoon Bies, die open, eerlijk en geestig is, duiken er personages op waar wat meer geheimzinnigheid omheen hangt.

Het verhaal speelt zich iets meer dan tien jaar na de Tweede Wereldoorlog af. De vader van Bies heeft geen baan en brengt zijn dagen door met filosoferen en het bedenken van uitvindingen waar niks van terecht komt. Er zijn nieuwe geheimzinnige Indische kinderen op school met wie ze steeds meer contact krijgt. En dan is er Sofia, de buurvrouw met wie ze meteen een bijzondere band heeft, maar die door de dorpsgenoten wordt genegeerd en beschimpt. Haar huisje wordt met stenen bekogeld en op een dag staat er Moffenhoep (voor het laatste streepje was blijkbaar geen tijd meer) op de muur geschreven. Bies doet alle mogelijke moeite het weg te poetsen en geheim te houden. Het zijn referenties aan de Tweede Wereldoorlog die tot ongenoegen van Bies maar een rol blijft spelen. ‘Je moet je nooit van iemand iets aantrekken’, leert haar nieuwe Indische vriendin haar maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan, ervaart  Bies.

Heesen blijft de lat hoog leggen en maakt het jonge lezers niet gemakkelijk. Biezel is een spannende puzzel waarvan de stukjes niet allemaal in elkaar passen, waardoor het aangenaam schuurt. Een boek met een sympathieke hoofdpersoon die zowel in haar twijfel als vastberadenheid herkenbaar is.  Het beeld kantelt af en toe, haar vader heeft iets sukkeligs maar krijgt onverwacht een heldenrol.  Opnieuw een ingehouden en sfeervol verhaal van Martha Heesen, met subtiel gedoseerde  humor en relativering.

Titel Boek:

Biezel

Auteur:

Martha Heesen

Uitgever:

Querido

Kaft:
Tags : Dieren en natuurjeugdboekouders