close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur

De kinderboekenoogst van januari en februari

In de periode na de feestdagen trekken zijn mensen doorgaans wat zuiniger en uitgevers houden daar rekening mee dus er verschijnen doorgaans wat minder boeken.  Uit de stapel kinder- en  jeugdboeken die wel verschenen in januari en februari maakte JaapLeest de volgende selectie.

***

Middernacht, als de monsters komen. Een spannend avontuur over nachtmerries van Victor Spoormaker en Bouwien Jansen, illustraties: Alette Straathof. Uitgeverij Luitingh Sijthoff. 8+

Van de kinderen tussen 7 en 9 jaar heeft maar liefst 95 procent regelmatig een nachtmerrie. Bouwien Jansen schreef samen met slaaponderzoeker Victor Spoormaker een boek over dit fenomeen, dat kan helpen er mee om te gaan. Leo raakt maar niet van de akelige nachtelijke bezoeken van spoken en monsters af en gaat in de bibliotheek op zoek naar een oplossing. Die vindt hij in het verhaal van oeroude stam. Met opvallende maar niet al te enge illustraties van Alette Straathof. Het boek bevat tips voor ouders

Afbeeldingsresultaat voor middernacht als de monsters komen

***

Het hele soopzootje. Het ontstaan van het heelal, de aarde, de mensen en de rest van Floor Bal. Illustraties: Sebastiaan Van Doninck. Uitgeverij Gottmer. 4+

Eerst was er niks. Nou ja, alleen ‘een heet stipje met alles er in’. Wetenschapsjournalist Floor Bal legt in Het hele soepzootje voor kleuters de oerknal en het ontstaan van de aarde uit. Het prentenboek over de evolutie is nogal kinderlijk geschreven maar kan zeker helpen om deze ingewikkelde kwestie wat te verduidelijken. De prenten van Van Doninck zijn beeldend en geven vrij letterlijk invulling aan de tekst.

Afbeeldingsresultaat voor het hele soepzootje

***

Het geheugen van een olifant van Wessel Sandtke. Illustraties  en Jan Jutte, uitgeverij Lemniscaat. 4+

Driemaal is scheepsrecht, ook dit boek is geschreven door een deskundige en bedoeld om iets van te leren. Wessel Sandtke is geheugenkampioen van Nederland en legt in dit prentenboek op speelse manier uit hoe je zoveel mogelijk dingen kunt onthouden. Ezeltje gaat boodschappen doen voor zijn feestje maar vergeet wat hij wilde halen. De tekst is niet onaardig maar het plot wel erg mager. De uitbundige illustraties van Jan Jutte trekken de boel weer recht.  Sandtke draagt het boek op aan Edward van de Vendel door wie hij wordt gecoached in het ABC Yourself-project.

Afbeeldingsresultaat voor het geheugen van een olifant

 

Het ongeluk project van Julie Buxbaum. Vertaling: Marie-Louise van Dongen. Uitgeverij De Fontein. 12+

De uitgever lift met deze titel en cover handig mee op het grote succes van Het Rosie Project. Het boek heet van oorsprong What to say next en gaat dus ook over de vriendschap met een autist, maar in dit geval op een middelbare school.  Kit en David starten ‘het ongeluk project’om meer te achterhalen over het auto-ongeluk van de vader van de eerste. Daarbij is het handig om een vriend te hebben die geobsedeerd is door feiten en getallen.

Afbeeldingsresultaat voor het ongeluk project

***

Het wilde leven van Benjamin Bontje van Barbara Jurgens. Illustraties: Harmen van Straaten. Uitgeverij Moon. 8+

Na De Wolventemmer het tweede jeugdboek van scenarioschrijfster Barbara Jurgens (verantwoordelijk voor een van mijn favoriete jeugdseries: Fort Alpha, en de familiefilm Vechtmeisje die dit jaar in de bioscoop is te zien). Benjamin Bontje is een tamme rat die in handen van een boevenfamilie valt. Dat hij mensentaal verstaat is handig in het criminele rattenbestaan maar Benjamin is totaal niet geschikt als rioolrat en wil terug nar zijn moeder. Een vlot en humoristisch leesboek.

Afbeeldingsresultaat voor benjamin bontje

***

Krijn. Als kajuitwachter de wereld rond van Dirk Tang. Uitgeverij Kluitman. 10+

Een klassiek zeeheldenavontur voor de liefhebbers van Paddeltje en De scheepsjongens van Bontekoe. Dirk Tang was ooit scheepsjongen en werd later deskundige op het gebied van zeegescheidenis. Krijn is een informatief historisch avonturenboek over de zoektocht naar goud in de zeventiende eeuw.

Afbeeldingsresultaat voor krijn dirk tang

 

***

Emilia Hoektand en het Bibberbal van Laura Ellen Anderson. Vertaling: Saskia Martens. Uitgeverij Biloan Junior. 8+

Een geestig vampier boek over een meisje, daar moet een publiek voor zijn. Zeker als het verhaal als een halve graphic novel is opgezet met veel kostuums en grafzerken. Vergeet niet het recept voor de okselzweetshakes uit te proberen. Een verzorgde uitgave die kan concurren met de Loser-boeken en verwant overdadig geïllustreerde leesboeken.

Afbeeldingsresultaat voor emilia hoektand

 

***

Nog een allerlaatste kusje van Marianne Busser en Ron Schröder. Uitgeverij Van Holkema & Warendorf. 8+

‘Ik leg mijn kleine beertje voorzichtig in de kist / dan is er iemand bij je als jij ons heel erg mist’. Het echtpaar Busser/Schröder komt met een bundeltje gedichten over de dood die het gemakkelijker kunnen maken om er met jonge kinderen over te praten. De Nel Benschop-variant van Doodgewoon van Bette Westera met keurig rijmende maar bruikbare versjes. De uitgever mag zich in een hoekje gaan zitten schamen voor het gemakkelijke beeldmateriaal.

Afbeeldingsresultaat voor nog een allerlaatste kusje

 

***

Het museummysterie van Robin Stevens. Vertaling: Lidwien Biekmann. Uitgeverij Van Goor. 12+

Siobahn Dowd overleed tien jaar geleden en liet een paar onvoltooide projecten achter die alsnog zijn ingevuld. Eerst door Patrick Ness in Zeven minuten na middernacht en nu door Robin Stevens die het vervolg op Het Reuzenradmysterie schreef. De 12-jarige Ted Spark loste daarin de verdwijning van zijn neef het London Eye op. Dit keer is hij in New York en raakt betrokken bij de vermissing van een schilderij uit het Guggenheim Museum.

Afbeeldingsresultaat voor het museum mysterie

***

Een wereldreis door de kunst van Aaron Rosen. Illustraties: Lucy Dalzell. Vertaling: Lydia Meeder. Uitgeverij Lemniscaat. 10+

Uitgeverij Lemniscaat geeft in het subfonds ‘Uit de kunst’ in rap tempo non-fictieboeken over kunst  en cultuur uit. Met titels als Wat is moderne kunst, Het verhaal achter de beroemdste schilderijen van de wereld en de aanrader Waarom zijn er zoveel blote mensen in de kunst? Een wereldreis door de kunst is de nieuwste loot aan de stam. Een dik boek met een reis door zowel de tijd als de wereld: van het oude Egypte tot een blik op hoe Rio de Janerio er in 2020 uitziet. Met een uitgebreid register.

Afbeeldingsresultaat voor een wereldreis door de kunst