close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
4+

Jakob loopt geen blauwtje

Schoenen zijn er in alle soorten en maten en je kunt er van alles mee. Ermee pronken, ernaast lopen of de stoute exemplaren aantrekken. Schoenmaker Jakob is dag en nacht bezig om de meest ongelooflijke schoenen te maken. Hij hakt en naait en lijmt in zijn atelier. Niets is hem te gek en alles lukt hem. Totdat het meisje Sarah zijn winkeltje overstapt en hij direct en letterlijk voor haar valt. Ineens weet Jakob het niet zo goed meer. Wat heb je aan al die handigheid als er zo’n mooi meisje in je winkel staat.

Een prentenboek over vakmanschap dat tegelijkertijd iets verraadt van dat zelfde vakmanschap. De prenten zijn zorgvuldig uitgedacht en ontbreekt er niets op de pagina’s. Deze tekenstijl is een kwestie van smaak: de prenten zijn overvol en hyperrealistisch. Ik heb er een haat-liefde verhouding mee maar kan er niet omheen dat het goed gedaan is. Schamp trekt vele registers open en buit zijn mogelijkheden goed uit. Het boek is helemaal af, tot en met de enorme schoenenverzameling op de omslagpagina’s.

Grappig zijn de voorbeelden van mensen waarvoor Jakob schoenen verzint. Ongeduldige mensen laten zevenmijlslaarzen maken en fantasten geeft hij schoenen om met beide voeten op de grond te staan. De woordgrapjes over lopen en schoenen hadden iets beter gedoseerd kunnen worden, met als dieptepunt als Sarah zegt: ‘neemt u een loopje met me’? Op zich hebben ze een functie, als opmaat naar de laatste regels in het boek waarin Jakob dan eindelijk de eerste stap zet: een verstild en ontroerend einde. Een mooi, afgerond verhaal dat uiteindelijk over liefde blijkt gaan. Over een blik die zegt: bons bons ding ding boem boem.

 

Titel Boek:

De schoenen van Jakob

Auteur:

Agnes de Lestrade

Illustrator:

Tom Schamp

Kaft:
Tags : Prentenboek