close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
8+

Ik wil later geen kanker

Het informatieve amusementsprogramma Klokhuis is niet meer weg te denken van de Nederlandse tv. De redactie gaat ook moeilijke onderwerpen niet uit de weg. Vanaf komende week vijf donderdagen een serie met alles over kanker, het boek is er nu al. Geheel in Klokhuis stijl, gedurfd en recht voor zijn raap. En informatief zonder teveel op de knieen te gaan. Het boek bestaat uit drie delen: algemene informatie over kanker, de ziekte bij volwassenen en kanker bij kinderen.

Alhoewel een gevoelig en misschien moeilijk onderwerp, is het best een vrolijk boek geworden met een kleurige (en net niet te hysterische) opmaak en grappige foto’s en illustraties. En veel ervaringen van citaten van kinderen die vaak veelzeggend zijn.

“Ik wil later geen kanker, dat weet ik zeker”.  (Thijmen, 9)

“Mijn vader heeft een soort gatenkaas in zijn hoofd. De dokter wees het aan op de foto: allemaal gezwellen. Die verdringen de hersenen en dan is er geen plek meer om gewoon te denken”. (Carmen, 11)

“Soms vragen mensen alleen maar: hoe is het met mama? En nooit meer: hoe is het met jou? Dat is toch raar! Ik ben niet ziek, maar ik maak ook dingen mee. Maar ja, ik begrijp het wel”. (Johan, 10)

Er wordt niets uit de weg gegaan. Van stoma tot sterven, en van borst- en lymfeklierkanker tot bot- en hersentumoren. De medische informatie is helder en compact en er is aandacht voor de psychologische kant. ‘Misschien wil iemand met kanker lieverd dat je gewoon doet, zodat hij niet de hele tijd aan zijn ziekte wordt herinnerd’.  Kanker bij kinderen krijgt niet eens de meeste ruimte want, meldt het boek, kanker komt bij kinderen eigenlijk heel weinig voor. Rond de vierhonderd kinderen (0-15) per jaar krijgen in Nederland kanker en ruim driekwart van die kinderen wordt weer helemaal beter. De toon is licht optimistisch: ‘als wetenschappers onderzoek blijven doen, kunnen misschien over vijfentwintig jaar alle kinderen met kanker worden genezen!’.

Het Klokhuis boek over kanker is realistisch maar haalt ook het taboe rond kanker weg en maakt het bespreekbaar. Een prima boek om samen met kinderen in te grasduinen als de ziekte onverhoeds in de omgeving opduikt.

 

Titel Boek:

Het Klokhuis boek over kanker

Auteur:

Fiona Rempt i.s.m. Klokhuis

Kaft:
Tags : Non-fictieWeten en lerenziekte