close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
8+

Iedere wens komt uit

Isa Hoes & Vlinder Kamerling Engel Kinderboek
Kluitman
Mariëlla van de Beek
Waardering: 5.0

Wil je graag een olifant aaien, zelf een suikerspin worden of een kraanwagen besturen? In het televisieprogramma De BZT-show wordt het voor kinderen geregeld. Engel ziet (in het gelijknamige boek) na een fietsongelukje al haar wensen ineens uitkomen zonder dat er een tv-show aan te pas komt. Dat lekkere gerecht dat niet op de kaart staat, gratis pizza voor alle zwervers, de vaas die haar beste vriend altijd al wilde. Het is er allemaal direct nadat ze het heeft gewenst. Grappig en bijzonder maar ook wel erg spannend en even schrikken. Is het wel zo leuk om alles te kunnen krijgen wat je wilt?

Het is een aardig gegeven dat morele dilemmas met zich meebrengt. Want waar ligt de grens en in hoeverre kan en moet ze andere mensen helpen? Engel blokkeert al snel want ze weet niet meer wat ze echt wil. Bovendien verschijnen er al snel mensen die er misbruik van maken. Ze helpt een vervelende klasgenoot met het behalen van een hoger cijfer en dan is de beer los. Via die jongen komt een criminele bende haar op het spoor die groot geld wil zien.

Het eerste deel heeft het voordeel van de twijfel maar nadat de pester de gave van Engel ontdekt, gaat het mis en wordt Engel gekidnapt. Daar ontspoort het boek volledig tot een onnozel ontvoeringsverhaal dat als slapstick misschien nog was overgekomen maar hier bloedserieus wordt verteld.

Isa Hoes maakte dit boek samen met haar dochter Vlinder Kamerling van 11. Bij RTL Late Night vertelden ze dat Isa schreef en Vlinder af en toe ideetjes aanleverde als haar moeder vastliep. Een vage omschrijving van een kinderboekenproject van een BN-er, vergelijkbaar met dat van Jochem Myjer. Media-aandacht en bijbehorende verkoopcijfers zijn doorgaans verzekerd en bij Engel is de verfilming ook al geregeld (uiteraard met moeder en dochter in de hoofdrollen). Prima, niks mis met marketing, maar het is een bonus als er een aardig boek uitrolt en dat is bij Engel niet het geval. Het is een zeer matig geschreven en rommelig avontuurtje met dito illustraties.

Hoes en haar inspirator proberen iets mee te geven over sociale omstandighedigheden en het verschil tussen arm en rijk, maar dat lijkt allemaal bedacht vanaf een andere planeet. Het hangt van clichés aan elkaar en de bijbehorende personages zijn van bordkarton. Het einde is zo slecht dat de uitgever echt had moeten ingrijpen.

Titel Boek:

Engel

Auteur:

Vlinder Kamerling

Isa Hoes

Illustrator:

Mariëlla van de Beek

Uitgever:

Kluitman

Kaft:
Tags : FantasiejeugdboekSpanning en avontuurwensen