close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
15+

Honger in het donker

Het tweede boek over de Fall Out Kinder Zone – het gebied waar geen mensen boven de vijftien jaar meer wonen nadat op een kwade dag iedereen is wegge’poeft’. Lees hier de recensie van het eerste deel in een reeks van maar liefst zes (!) boeken. Honger gaat verder waar Verlaten ophield. De strijd tussen Sam en Caine is even beslecht maar laait natuurlijk weer op. In dit deel gaat het er vooral om wie de kerncentrale in handen krijgt. Wederom wordt er op het scherpst van de snede gevochten, met alle mogelijke middelen. Voor jongeren met maagproblemen is Gone geen prettige kost. Als je de scenes waarin agressieve wormen de gezichten van kinderen aanvreten, voor je ziet, laat je je avondeten graag staan.

Die wormen komen tevoorschijn als de kinderen proberen groenten te oogsten. Het voedsel dat nog lag opgeslagen, raakt langzaam op en dus slaat de honger toe. Honger en duisternis zijn de grote problemen in dit tweede deel en levert levensgrote en schrijnende problemen op. Natuurlijk ontstaat er muiterij en voelen de kinderen die geen ‘gaven’ hebben zich achtergesteld.

Het is jammer dat de eerste tweehonderd pagina’s van Honger nogal traag en saai zijn en vooral een herhaling is van het vorige deel, terwijl je er toch vanuit mag gaan dat lezers daar al mee hebben kennisgemaakt. Het is een lange opmaat naar de grote confrontatie zoals die in het eerste deel ook werd uitgevochten. Maar als het los gaat, gaat het ook goed los en sla je de bladzijden in hoog tempo om.

Gone blijft een spannende en onderhoudende reeks die niet uitblinkt in taal en stijl maar wel een wereld schetst die tot de verbeelding spreekt en vragen oproept. Zoals die op de cover: wat doe je als je alleen nog maar aan eten kunt denken? Grant schetst een wereld na een grote ramp, al blijft onduidelijk wat er is gebeurd.

‘Was iedereen daarbuiten dood en was er alleen nog leven binnen deze bol? Wisten de mensen in de buitenwereld wat er was gebeurd? Was de FAKZ een soort gigantisch, ondoordringbaar ei dat op de kustlijn van Zuid-Californie was neergeploft’?

Grant houdt het mysterie knap overeind en dat maakt nieuwsgierig naar de volgende delen. Nog vier te gaan. Deel 3 verschijnt alweer in september waarna er ieder jaar een deel verschijnt. Dus we zijn tot 2015 in de ban van Gone.

Titel Boek:

Gone – Honger

Auteur:

Michael Grant

Vertaler:

Maria Postema

Kaft:
Tags : dystopiejeugdboekLiefde en vriendschapOorlog en misdaadSpanning en avontuurYoung Adult