Herrie in huis van Mohana van den Kroonenberg, illustraties Koen Aelterman, De Vier Windstreken, 8+

Steeds als een van haar ouders haar iets belangrijks wil vertellen, begint Hippie over een ander onderwerp. Ze is er een meester in om het gesprek om te draaien en daarmee anderen, maar vooral zichzelf voor de gek te houden. Op deze manier wordt ze niet met de lastige waarheid geconfronteerd.
Het achtjarige meisje heeft met een rode stift een streep getrokken dwars door de woonboerderij getekend. Zogenaamd om hond Tak en poes Tokkie van elkaar te scheiden, die elkaar naar het leven zouden staan. In werkelijkheid wordt de herrie in huis vooral veroorzaakt door haar vader en moeder die over alles kibbelen. Zij komen door de streep gescheiden van elkaar te leven. Ineens deelt Hippie haar stapelbed met Pedro, de zoon van de nieuwe vriend van haar moeder. Natuurlijk ontkent Hippie diens bestaan, maar tegen haar zin kan ze het met Pedro steeds beter vinden.
Mohana van den Kroonenberg schreef een boek dat qua stijl in de lijn ligt van haar vorige kinderboek: Ik heb mijn zusje kwijtgemaakt. Een consequente doorgevoerde interne monoloog, waardoor de lezer volledig in het hoofd van de hoofdpersoon zit. In Ik heb mijn zusje kwijtgemaakt was dat de sterke troef door de vervreemding die optrad en de raadsels waar de lezer voor werd gesteld. Hier werkt het minder goed omdat er minder te raden overblijft. Het verhaal is eenduidiger en Hippie wordt gaandeweg een beetje een drammerige zeurpiet, Gelukkig ontstaan er barsten in haar schild en verzoent ze zich uiteindelijk met de situatie, maar dat heeft een hoog ‘ze leefden nog lang en gelukkig’-gehalte.
Sommige lijntjes blijven onuitgewerkt (de mascara van Pedro) en het is koket om je eigen werk als voorleesboeken op te voeren, inclusief dit boek. Het levert een volledig mislukt Droste-effect op. Gewoon niet doen. De illustraties zijn kleurrijk maar wat teveel een plaatje bij het praatje.
Van den Kroonenberg is een eigenzinnige auteur met een originele, eigen stem, dat laat ze ook met Herrie in Huis weer zien. Maar het is zaak om die goed te bewaken en verhalen te componeren die er bij passen.