close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
4+

Handig, zo’n stoel op wielen

Een olifant met een te lange slurf en een zebra met ruiten omdat de strepen van zijn ouders haaks op elkaar stonden. Dat zijn Poepoe en Nounou die de hoofdrol spelen in een prentenboek dat het debuut is van twee Brabanders. De dieren zien een bolletje wol op wielen, het blijkt een hamster in een rolstoel.

Deze dieren noemen het beestje bij de naam en de auteurs laten er geen gras over groeien. Zo te zien kunnen we een serie verwachten waarin moeilijke onderwerpen worden benoemd. Een lesbische kangoeroe wellicht of een kanarie met eetstoornissen? De problemen mogen wel iets heftiger want om nou te zeggen dat met het laten zien van een rolstoelgebruiker een taboe wordt geslecht?

Het is helemaal niet erg om in een rolstoel te zitten, en dat met uitroeptekens en in hoofdletters. Want iedereen heeft wel wat. De olifant komt immers met zijn dikke billen in het hek vast te zitten. Rolstoelhamster Koen is zo vrolijk als wat, hij kijkt nou eenmaal vooral naar de dingen die hij nog wel kan. ‘Harstikke handig toch, zo’n stoel op wielen’.

De theedoek met strik op de cover is lelijk en de in-en uitluidende rijmelarijtjes zijn zijn van abominabele kwaliteit. En het boek staat bol van de moraal en de goede bedoelingen liggen er duimendik bovenop. Doorgaans ben ik niet zo van de boeken met een boodschap maar deze goed verzorgde uitgave wekt sympathie op. Misschien wel vooral door het enthousiasme dat de productie uitstraalt en ieder  gebrek aan bescheidenheid.

Titel Boek:

Poepoe & Nounou noemen het beestje bij de naam – Coole Koen

Auteur:

Danielle van de Wouw

Rogier van Oosterhout

Illustrator:

Alexia Pnevmatikos

Kaft:
Tags : gehandicaptPrentenboek