close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur

Gouden Griffel voor Verhelst

Je hoort de jury bijna zuchten in haar rapport.  ‘Hoewel dit boek alles al heeft, te weten: alle prijzen al heeft gekregen, nu ook nog niets minder dan een Gouden Griffel voor Het geheim van de keel van de nachtegaal van Peter Verhelst en de zijnen’. 

Misschien is het wat saai als 1 boek alle prijzen in een boekenseizoen opeist maar het is niet anders, zal ook de Griffeljury gedacht hebben. Het beste boek is nou eenmaal het beste boek en zo sleept Verhelst samen met illustrator Carll Cneut dit jaar achtereenvolgens de Boekenwelp, de Boekenplui, de Woutertje Pieterse Prijs, de Gouden Uil Jeugdliteratuurprijs en de Gouden Griffel binnen. De Griffeljury noemt het bewerkte sprookje van Andersen een ‘ode aan de eenvoud en de onschuld, aan wat waar is en echt’.

Had je het verwacht, vroeg presentatrice Marian Luif in haar rol als An Dodeman. ‘Nee’, zei Verhelst. Wil je dan nog wat zeggen, probeerde Luif. ‘Bedankt’, zei Verhelst. En het kinderboekenbal ging weer verder. Laat de wat verlegen Verhelst maar schrijven. Dit was eigenlijk zijn eerste echte boek voor kinderen en dan meteen zoveel prijzen!

Gerda Verburg kon niet komen en dus verrichtte de staatssecretaris van Onderwijs, Marja Bijsterveld, de plichtplegingen. Naast het wederom geweldige decor, ditmaal een snoepfabriek, was het hoogtepunt van de avond was het licht hysterische optreden van spruitjeskok Pierre Wind die de kinderen in de grote zaal van het Muziekgebouw aan t IJ de eet-eed liet afleggen. ‘Ik beloof aan mezelf dat ik nooit meer zal zeggen: ik lust het niet, zonder eerst geproefd te hebben’.

 

Plaatje: