close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur

Gouden Griffel voor Gips van Anna Woltz

Anna Woltz heeft de Gouden Griffel 2016 gewonnen voor haar kinderboek Gips. Ze kreeg de prijs uitgereikt op het Kinderboekenbal in Haarlem waarmee de Kinderboekenweek traditioneel wordt afgetrapt.

Woltz (34) schreef al zo’n twintig kinderboeken en wordt gezien als groot talent maar won nog niet eerder een Zilveren Griffel. Haar eerste Griffel zet ze met Gips meteen om in de hoofdprijs. Ze kreeg eerder de Thea Beckman Prijs en de Nienke van Hichtum Prijs en een Vlag en Wimpel en meerdere nominaties maar dit is voorlopig het hoogtepunt in haar carrière.

De Griffeljury bestond dit jaar uit Margreet Ruardi (voorzitter), Martijn Blijleven, Adry Prade, Nathalie Scheffer en Nina Schouten.

Gips wordt door de jury geprezen vanwege de beeldende taal. ‘Virtuoos verbindt en vervlecht ze verhaallijnen. Alles heeft een functie. Woltz heeft een geraffineerde manier om informatie te introduceren en te doseren’. Gips is het verhaal van een dag in het ziekenhuis . ‘Daarin gebeurt meer dan een normaal kind in een maand of misschien wel in een jaar meemaakt’, schreef ik in mijn bespreking op JaapLeest. Woltz omschrijft het zieke huwelijk van de ouders van Fritz (de hoofdpersoon) met medische metaforen. Voor dit boek liep de auteur mee met haar zus die arts is. In haar optredens op scholen verscheen ze in een witte doktersjas om de kinderen daarover te vertellen.

Deze week verschijnt Alaska, het nieuwste kinderboek van Woltz, over een meisje dat haar hond erg mist maar hem op een bijzonder manier terugvindt.