close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
4+

Een held op veters

Milja Praagman Gestrikt! Prentenboek
Gottmer
Waardering: 7.5

Een rood vetertje siert de cover van Gestrikt! zodat kleuters meteen kunnen oefenen. Veters strikken, het blijft net als klok kijken en links en rechts uit elkaar houden, een van de uitdagingen in het groter groeien. Ook voor Toetje die graag schoenen met veters wil maar daar voelt haar vader niks voor. Toetje is zo’n typische Annie M.G. Schmidt kinderboekennaam, geen kind heet zo. Behalve Toetje dan.

Toetje mag oefenen met de veters van de ouders, leerkrachten en zelfs de burgemeester en de koning Het gaat steeds beter. In het repterende verhaal zegt Toetje steeds trots: Gestrikt! Waarna de geveterde een compliment geeft dat oploopt van ‘bijna goed’ naar uitmutend en en buitengewoon. Op de prenten van Zilveren-Penseel winnares Milja Praagman is te zien hoe ingespannen en tevreden Toetje zich van haar kwijt.

Praagman is een prentenboekenmaker die met een eigen idioom herkenbaar werk blijft afleveren. Grote kleuurijke vlakken en naïef aandoende personages waar toch karakter uitspreekt. In dit boek zijn het vooral de toekijkers die accenten aan de prenten geven. De kinderen in de klas, het hondje van de burgemeester en als hoogtepunt de lakeien van de koning, van wie alleen de identieke schoentjes zichtbaar zijn.

Toetje leert steeds beter veters strikken en zet die handigheid aan het eind van het verhaal in om een taartendief in te rekenen. Een fraaie twist waarmee Toetje nog meer op het schild wordt gehesen. Op deze manier is het leren strikken van veters een feest en kun je er nog een held mee worden ook. Toetje is een held op veters. Hoeveel aanmoediging heeft een kind nodig. Gestrikt! is fijn vormgegeven, de veter op de voorkant is functioneel en het boek is al met al veel meer dan een educatief werkje waarin een vaardigheid wordt uitgelegd

 

 

Tags : PrentenboekvaderVoorleesboekWeten en leren