close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur

Drie prentenboeken: Morgen gaan we verhuizen van Maayken Koolen – Pippa past op van Anna Woltz en Regina Kahn – Van Arthur voor Zeb van Vincent X. Kirsch

Een verrassend fris prentenboek over verhuizen. Tijdens het inpakken van de spullen raakt kameleon Sam kwijt die weigert in een doos vol luchtgaatjes te gaan zitten. Otis speelt wel vaker verstoppertje met zijn beste vriend maar dit keer vindt hij hem niet. ‘Sam is nog nooit zo zoek geweest.’ Het wordt steeds lastiger om Sam te vinden omdat het in huis steeds rommeliger en drukker wordt. Maayken Koolen maakt in haar eerste zelfstandige prentenboek handig gebruik van de chaos van een verhuizing. Het levert heerlijk volle illustraties op in felle kleuren met veel contrasten. In een stijl die rommelig aandoet maar bij bestudering oh zo precies is. Kooyker maakt nauwelijks gebruik van lijntjes waardoor de de voorwerpen en personen iets vloeiends krijgen. Dat geldt ook voor de huidkleur van Otis en zijn moeder. Spannend en bijzonder is de scene waarop Otis in het nachtelijk donker iets denkt te horen.

Natuurlijk gaat hij niet verhuizen zonder zijn beste vriend en dat hoeft gelukkig ook niet want als het huis bijna leeg is, is de kameleon ineens weer terug. Leuk verhaal maar Morgen gaan we verhuizen onderscheidt zich vooral door de eigenzinnige manier van illustreren.

Morgen gaan we verhuizen van Maayken Koolen, uitgeverij Querido, 4+

Heute kommt Jule (ebook), Anna Woltz | 9783646934649 | Boeken | bol.com

Anna Woltz schreef dit prentenboek voor haar Duitse uitgever onder de titel Heute Kommt Jule. In het Nederlands heeft de oppas van Felix en Saar een andere naam en heet ze Pippa, wat goed van pas komt bij de allitererende titel.

Tijdens het spelen doet de oppas telkens iets onhandigs. Ze struikelt en laat dingen uit haar handen vallen. Altijd leuk, wanneer een volwassene de schuld is van de puinhoop die ontstaat. De spelletjes worden aangekondigd met fantasieën van de kinderen met begeleidende illustraties.  Een gorilla aaien, met een raket naar de maan, een poes met paarse pootjes of een auto optillen met een hijskraan. Het geeft een licht absurd tintje aan het verhaal. Dat kan het wel gebruiken want de felrealistische illustraties zijn nogal conventioneel. Dat geldt ook voor de tweede helft van het boek waarin het draait om een zoekgeraakt knuffeldier.

Pippa past op is een prima voorleesboek waarin de herhalende situaties kinderen zullen aanspreken.

Pippa past op van Anna Woltz & Regina Kehn, uitgeverij Querido, 4+

 

Het is een trend, de hausse aan kinderboeken over gender en alle diverse vormen van relaties en seksualiteit. Ook in steeds meer prentenboeken kan het met de liefde alle kanten uit. Zoals tussen Arthur en Zeb, die op elkaar zijn want dat zegt iedereen. Alleen durven ze het zelf niet hardop te zeggen.

Het is typisch zo’n boek om het onderwerp bespreekbaar te maken, jongens kunnen elkaar lief en leuk vinden en zelfs zoals in dit boek: smoorverliefd op elkaar worden. Al is het de vraag hoe geloofwaardig het is dat vijfjarige jongens elkaar liefdesbriefjes met zulke woorden gaan schrijven.

From Archie to Zack: Kirsch, Vincent: 9781419743672: Amazon.com: Books

Het barst van de goede bedoelingen, maar daar gaat het prentenboek ook een beetje aan ten onder. Er was kritiek op de manier waarop onder andere Aziatische en gehandicapte kinderen zijn afgebeeld (zie illustratie hierboven uit de originele editie), het Aziatische meisje met de stereotype ogen en een ander zit in een ouderwetse rolstoel, ook nog eens helemaal aan de zijkant. Het is in de vertaalde editie deels aangepast. De tekeningen zijn verder en vrolijk en grappig, daar ligt het niet aan. Maar het mag iets minder dwingend.

Klein maar fijn detail: er staat vermeld waarmee de illustraties zijn gemaakt, dat mag van mij de standaard worden in ieder prentenboek. In dit geval gaat het om: aquarelverf, Black Star-inkt, grafietpotlood en kleurpotloden en er is 140-lb warm geperst aquarelpapier gebruikt.

Van Arthur voor Zeb van Vincent X. Kirsch, vertaling Pim Lammers, uitgeverij Luitingh-Sijthoff, 5+