close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur

Gelezen: Catfish Blues van Sara Lövestam & Aristoteles en Dante duiken in de wateren van de wereld van Benjamin Alire Sáenz

Twee jongerenboeken waarin homoseksualiteit een centrale rol speelt. Catfish Blues over een homoseksuele jongen die een nepprofiel op instagram aanmaakt om zijn grote liefde te bereiken. En het tweede deel over Aristoteles & Dante van Mexicaans-Amerikaanse schrijver Sáenz die aan het einde van het eerste deel elkaar eindelijk de liefde durfden te verklaren.

Catfish blues, Sara Lövestam | 9789045126906 | Boek - bruna.nl

Van Sara Lövestam verscheen in de Glow-serie (boeken over lhtbti+) eerder Als vuur, over twee ogenschijnlijk tegenovergestelde meisjes die op een vakantie-eiland voor elkaar vallen. in Catfish Blues beschrijft ze het fenomeen uit de titel op een verrassende manier. ‘Catfishing’ staat voor het gebruiken van een valse identiteit op internet, meestal op social media en datingsites, om anderen te misleiden. Veelal gebruikt door mensen die marchanderen met hun leeftijd.  Texas begrijpt heel goed dat het stom is om dat te doen maar zijn wanhoop is groter dan zijn verstand. Hij weet geen andere manier om contact te krijgen met zijn klasgenoot André op wie hij ongelooflijk verliefd is. Die slaat direct aan op het instagramprofiel van Amy (met foto’s van ene Hilma, die dus eigenlijk Texas is…) en de twee voeren steeds vertrouwelijker gesprekken over hun gevoelens, vriendschappen en thuissituatie.

Als Texas min of meer wordt gedwongen om af te spreken met André heeft hij een groot probleem. Hij besluit contact te leggen met het meisje van wie hij de foto’s heeft gestolen. Dat leidt tot een verrassende ontdekking die veel dynamiek aan het verhaal geeft. Texas leert iemand kennen die hem aanzet over zijn twijfel en zelfhaat heen te stappen. Dat verloopt niet bepaald gladjes maar zorgt wel voor een ongelooflijk page-turner effect. Lövestam speelt slim en origineel met de grote rol die social media in het leven van jongeren is gaan spelen, inclusief de gevaren die dat met zich meebrengt. Maar het zegt misschien nog wel meer over vriendschappen, relaties en groepsdruk en verschillende genderrollen die jongeren aannemen. De eenzaamheid en onzekerheid van Texas gaat door merg en been.

Vlot geschreven, lichtjes over de top (vooral als het gaat om sommige verhaallijnen) en ondanks het serieuze thema ook geestig en voldoende relativerend.

Catfish Blues van Sara Lövestam, vertaald door Femke Muller, omslagillustratie van Floor de Goede, uitgeverij Querido (Glow), 13+

Aristoteles & Dante duiken in de wateren van de wereld, Benjamin Alire Sáenz | 9789463493178 | Boek - bruna.nl

Het eerste deel over Aristoteles en Dante (ontdekken de geheimen van het universum) verscheen al in 2012. Bijna tien jaar later komt de Mexicaanse schrijver Benjamin Alire Sáenz met een vervolg. Dit keer duiken beide jongens ‘in de wateren van de wereld’. De pathetiek van de titel staat model voor de inhoud. Sáenz houdt van grote gebaren, van overvloed en uitweiding. Tel daar nog eens veel herhaling en beeldspraak en symboliek bij op en het boek zou een moeizame exercitie kunnen zijn. Dat is maar hoe je het bekijkt. Waarschijnlijk is het een kwestie van haat of liefde. Of je verdwijnt in de bloemrijkheid of je gooit het na 50 pagina’s gillend in een hoek.

Dit deel gaat verder waar het vorige stopte. De jongens hebben hun liefde aan elkaar opgebiecht en proberen iets van een relatie tot stand te brengen. Dat gaat niet zonder horten of stoten. Ze zitten in het laatste jaar van de middelbare school en gaan waarschijnlijk naar verschillende universiteiten. Er wordt voortdurend benadrukt dat het een kansloze zaak is maar het wordt nergens helder waarom dat zo zou zijn.

Liefdevolle ouders en begripvolle vriendinnen moedigen het stel aan. Kampeerweekeindes brengen de nodige romantiek en voorzichtige seksualiteit.  De opkomende aidsepidemie speelt op de achtergrond en hun Mexicaanse afkomst is niet onbelangrijk. “We zullen nooit Amerikaans genoeg zijn. En we zullen nooit straight genoeg zijn”. Een lijvig boek over het zoeken naar identiteit en de grens tussen vriendschap en relatie. Met een lekker melodramatisch slot voor de liefhebber.

Aristoteles & Dante duiken in de wateren van de wereld van Benjamin Alire Sáenz. Vertaald door Aimée Warmerdam, uitgegeven bij Blossom Books, 14+