De lijst met trefwoorden voor dit boek is bijna eindeloos. Ziekte, verliefdheid, vriendschap, homoseksualiteit, ouders, dood, school: ze zijn allemaal van toepassing. Daarmee is direct het probleem van het debuut van Ingrid Kluvers geschetst: ze heeft er veel te veel in gestopt. Als oud-hoofdredacteur van de Tina kreeg ze ongetwijfeld honderden brieven onder ogen van meisjes die ergens mee zaten. Het lijkt er op dat ze zoveel mogelijk van die verhalen kwijt wilde in haar eerste boek.
Joop (genoemd naar Joop ter Heul inderdaad) heeft twee homoseksuele vaders en twee lesbische moeders en een geweldige ruimdenkende oma en een leuke vriendenclub. Niets aan de hand totdat ze een hersenvliesontsteking krijgt en daarna nauwelijks nog kan praten. Natuurlijk komt er een te gekke jongen (cool enzo) naast haar liggen op wie ze verliefd wordt. Maar er is iets met die populaire hockeyknul die zwaar gelovige ouders heeft, waar ze haar vinger niet op kan leggen maar wat voor de lezer al snel klip en klaar is. De vriendinnen van Joop doorzien de gewiekste Thomas wat weer ruzie en gesodemieter oplevert. Nooit een saai momentje in het leven van Joop.
Ondertussen hoopt ze de hoofdrol in de schoolmusical te kunnen blijven spelen maar ook die verhaallijn neemt een bizarre wending die, hoe tragisch is, vooral op de lachspieren werkt.
Kluvers produceert zeker toegankelijke proza, is stilistisch best vaardig en als je dit onder chicklit laat vallen, is het niet eens zo onaardig. Vergeleken met de werkjes de immens populaire Maren Stoffels bijvoorbeeld. Maar de pretenties zijn te hoog. De filosofische oprispingen, waar de titel ook vandaan komt, zijn erg bedacht. Bijvoorbeeld als Joop een zak betonhaakjes krijgt om boven het bed te hangen, van een vriendin die met een hazenlip is geboren (weer zo’n Tina-brief). Die haakjes moeten er aan herinneren dat je altijd door moet gaan en niet opgeven.
Droomtuin
Ingrid Kluvers