close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
15+

Feel-good historische roman rond Antwerps burgemeestershuis

Ondanks alle ellende die ze meemaakt, is Malou een opgewekte meid die van vogels houdt en vrolijk zingend door het leven gaat. Terwijl haar leven in de zeventiende eeuw vol tegenslag zit. Een agressieve en alcoholistische stiefvader, een moeder die overlijdt en de onduidelijkheid over wie haar biologische vader is.  Ze komt na het overlijden van haar moeder terecht in de huishouding van de burgemeester van Antwerpen, die ooit een oogje had op haar moeder. Het zou zomaar kunnen dat haar nieuwe werkgever haar verwekker is. Het verhaal speelt zich grotendeels af in Den Gulden Rinck, het burgemeesterhuis dat nu als Rockoxhuis toegankelijk is als museum (een gratis toegangskaartje is bij het boek ingesloten).

Noëlla Elpers werkt gestaag aan een oeuvre van historische romans. Voor ¡Dolores! kreeg ze lovende kritieken en prijzen (Boekenleeuw), haar vorige roman Vuurkraal werd minder gunstig besproken, ook door mij. Malou van de mussen past daar mooi tussenin. Een strak gecomponeerde feitenroman die tot de verbeelding spreekt en waarin op een toegankelijke manier interessante informatie is verwerkt. Elpers vindt een goede balans tussen historische feiten en het verhaal van haar hoofdpersonen. De historische lijn is goed te volgen, mede door de heldere woordenlijst achterin.  Elpers beperkt de historische personages en gebeurtenissen en geeft het verhaal voorrang. Je moet vooral weten dat een maartje een ander woord voor dienstmeid is.

De intriges in de huishouding van burgemeester Rockox hebben iets weg van de verwikkelingen in het populaire Britse kostuumdrama Downton Abbey. Onderlinge  jaloezie en kinnesinne speelt een hoofdrok, gevoed door roddel en achterklap en (onmogelijke) verliefdheden. Malou raakt verslingerd aan de nieuwe knecht Meerten maar het is niet toegestaan een affaire te beginnen. Maar de liefde is te sterk en Malou komt voor een belangrijke keuze te staan. Op een prettige manier breit Elpers het verhaal rond. Malou van de mussen is niet heel spannend maar in tegenstelling tot Vuurkraal zeer onderhoudend en een soort van historische ‘feel good’-roman. Malou rekent af met spoken uit het verleden en misschien is het dan wel van minder belang wie haar vader is. Malou is niet langer ontheemd want uiteindelijk is het advies van de burgemeester cruciaal:  ‘Blijf wonen in jezelf’.

Titel Boek:

Malou van de mussen

Auteur:

Noella Elpers

Kaft:
Tags : belgiehistoriejeugdboekLiefde en vriendschapvader