close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
1+

En ze tekenden nog lang en gelukkig

Daisy Hirst Alfons, Nee! Dat is niet oké! Prentenboek
Lemniscaat
Jesse Goossens
Waardering: 7.5

Natalie is rood met lieve pluimoortjes. Alfons is blauw met flapperende konijnenorgen en scherpe tandjes. Alfons was er eerst nog niet maar kwam er gewoon bij en daar had Natalie het maar te doen. Zo gaat dat als je een broertje krijgt. Het is gezellig want je kunt samen knutselen en voorgelezen worden en de duiven namen geven: (Natalie: ‘Laurentien!’. Alfons: ‘Banaan!’). Maar zo’n broertje kan ook vervelende dingen doen, Alfons is nogal druistig met zijn kleurpotloden en hij eet het lievelingsboek van Natalie op. Als de oudere zus er genoeg van heeft en zich opsluit en afsluit in de badkamer, krijgt ze visioenen van alles wat er mis kan gaan met Alfons en dat heeft ze goed aangevoeld.

In een consequent naïeve en nogal absurde stijl zet Daisy Hirst een herkenbare situatie neer waarin ze niet eens heel erg overdrijft. Ze heeft van het broertje en zusje E.T.-achtige wezens gemaakt maar dat maakt ze niet minder levensecht. Bij realistisch voorgestelde kinderen ligt in een verhaal als dit al snel prekerigheid en moralisme op de loer. Nu is het vooral grappig, bijvoorbeeld als Alfons voorstelt of ze het boek niet kunnen plakken met jam. Het absurdisme werkt en de ondertoon is duidelijk. Vooral de tekeningen van de angstvisioenen zijn sterk, voor de rest hinkt het erg op een prettige combinatie van strip en slapstick.

Tegen het eind draait Natalie, nadat ze zich zo’n zorgen maakte. Broer en zus betuigen spijt en proberen er samen het beste van te maken en samen verder te kleuren. En zo tekenden ze nog lang en gelukkig. Beetje jammer van de lelijke titel maar Alfons, NEE! Dat is niet oké! is een tegendraads maar erg toegankelijk prentenboek, met name geschikt bij gezinsuitbreiding.

Natalie and Alphonse
Titel Boek:

Alfons, Nee! Dat is niet oké!

Auteur:

Daisy Hirst

Vertaler:

Jesse Goossens

Uitgever:

Lemniscaat

Kaft:
Tags : FamiliePrentenboekslapstickVoorleesboek