Het is 2015 en Engeland stevent af op een klimaatramp. Als eerste land in Europa wordt water en electriciteit op rantsoen gesteld en krijgen burgers een CO2 kaart waarmee hun verbruik wordt gecontroleerd. Het is hard nodig want het klimaat verandert snel, periodes van enorme droogte wisselen af met enorme wateroverlast.
Het rantsoen zorgt veel onrust en sociale controle en op zich is het klimaatgegeven een interessant uitgangspunt. Lloyd schetst een toekomst die wellicht wat overdreven maar niet geheel ondenkbaar is. De klimaatmaatregelen zijn helaas vooral een zijlijn en Lloyd concentreert zich op het leven van Laura die vertelt wat de impact voor haar gezin is. Dat gebeurt zo karikaturaal dat het nauwelijks binnenkomt. Het toch al broze huwelijk van haar ouders komt nog verder onder spanning te staan. Moeder sluit zich aan bij een radicale feministische groep en vader besteedt veel van zijn tijd aan de zorg voor een varken. Haar zus Kim komt zo’n beetje in een crimineel circuit terecht waar CO2-punten worden verhandeld maar dat wordt nauwelijks uitgewerkt. Laura speelt in een punkband en is verliefd op de buurjongen met Indiase achtergrond.
De dagboekvorm wordt door jeugdboekenauteur te vaak en te gemakzuchtig aangegrepen om een verhaal te vertellen. Het biedt natuurlijk structuur voor lezer en auteur maar ook voorspelbaarheid. In dit geval is het laatste het geval, weinig ontwikkeling en veel van de dingetjes die Laura meemaakt zijn oninteressant voor het verhaal. Pas als Londen wordt getroffen door een echte zondvloed, komt het verhaal even op stoom en worden de onderlinge relaties meteen een stuk boeiender. Wat net zo snel weer afneemt als het water zakt.
De oorspronkelijke titel The Carbon Diaries is in potentie veel interessanter maar de merkwaardige vertaling Dagboek van een klotejaar past onbedoeld beter bij dit mislukte boek. De veelheid aan verhaallijnen en personages en de karikaturale opzet, zitten behoorlijk in de weg. Tel daar het opgelegde hippe taalgebruik bij op en de irritatie stijgt met de bladzijde.
Het gevolg van de klimaatverandering is een interessant onderwerp maar wordt hier om zeep geholpen en dat is een gemiste kans.
Dagboek van een klotejaar
Saci Lloyd
Lies Lavrijsen