close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur

De Grote Vriendelijke Podcast: eerste podcast over kinderboeken

Met trots presenteren we De Grote Vriendelijke Podcast. Het is de naam van de eerste Nederlandse podcast over jeugdliteratuur. De maandelijkse podcast is een initiatief van kinderboekrecensent Bas Maliepaard (Trouw) en van Jaap Friso (van JaapLeest dus). De afleveringen worden opgenomen in kinderboekwinkel Kiekeboek in Haarlem.

In de onafhankelijke podcast bespreken we maandelijks nieuwe kinderboeken en ontwikkelingen in de jeugdliteratuur. Ook ontvangen we een gast met wie we uitgebreid ingaan op diens werk. Dat kan een schrijver zijn, maar ook een illustrator of vertaler. We richten ons tot een volwassen publiek en hopen met de podcast de breedte van de Nederlandse jeugdliteratuur te laten zien. Er verschijnen veel interessante en boeiende kinderboeken en daar is relatief weinig aandacht voor in de reguliere media. Wij willen met dit nieuwe platform ons enthousiasme over jeugdliteratuur met anderen delen.

Om feestelijk van start te gaan, staan er meteen twee afleveringen van De Grote Vriendelijke Podcast online. In de ene uitzending is Theo Thijssen-prijswinnares Bibi Dumon Tak te gast. Zij is vooral bekend van haar non-fictieboeken over dieren. In september verschijnt er voor het eerst een dichtbundel voor kinderen van haar hand: Laat een boodschap achter in het zand (Querido).

Jacques Vriens komt in de andere aflevering vertellen over zijn nieuwe boek Code Kattenkruid (Van Holkema & Warendorf), waarin euthanasie het belangrijkste thema is. De 72-jarige auteur schreef veel boeken over geschiedenis en school, die nog steeds erg populair zijn bij kinderen, maar gaat ook controversiële maatschappelijke onderwerpen niet uit de weg.

De Grote Vriendelijke Podcast is te vinden op www.degrotevriendelijkepodcast.nl en alle grote podcastplatforms, waaronder iTunes, Apple Podcasts en Stitcher. Vanaf begin 2019 is de GVP ook op Spotify te beluisteren.

Volg De Grote Vriendelijke Podcast  op Facebook Twitter en opInstagram. 

De volgende aflevering van De Grote Vriendelijke Podcast komt eind oktober online, en daarna is er iedere maand een nieuwe aflevering.

We hebben heel hard gewerkt aan dit mooie project, het is fantastisch om te doen. We zijn er natuurlijk retetrots op en ik hoop dat jullie mensbaksels allemaal gaan luisteren, anderen er op wijzen en laten wat je ervan vindt.