close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
8+

Een wereldvreemde en lompe gravin met gevoelens

Tanneke Wigersma Een ei voor de gravin Kinderboek
Lannoo
Linde Faas
Waardering: 7.5

De gravin eet bij haar ontbijt altijd een ei dat precies goed is. Niet te hard. Niet te zich. En met een snufje zout. Tot op een kwade dag de kok de benen lijkt te hebben genomen en er niemand meer is om het perfecte eitje voor de gravin te bereiden. Dat pikt ze niet want de gravin is verwend, én behoorlijk wereldvreemd, en raar. Ze voert weinig uit, heeft geen idee waar een idee vandaan komt, laat staan hoe je het moet koken. Ze gedraagt zich als een onaangepast en grenzeloos kind, bezigt schuttingtaal en tekent rare snorretjes op schilderijen. Niks leuker voor kleuters dan een personage dat ‘prutjes’ en ‘sophoofd’ roept en een liedje verzint als: ‘Wie liet die scheet? Was het die geit. Of moest ik hem zelf kwijt?’.

Een ei voor de gravin is een boek voor de jongste doelgroep met gemakkelijke woorden en korte zinnen. Het wordt nogal eens onderschat hoe moeilijk het is om teksten op dat niveau te schrijven. Wigersma slaagt met vlag en wimpel voor die klus. De zinnen lopen vlot en hebben een prettig ritme. Het is een vrij kolderiek verhaal dat aanvankelijk wat uit de bocht lijkt te vliegen maar goed in balans komt. De gravin is raar en vrij lomp (meer an ondeugend) maar uiteindelijk toch niet zo gevoelloos waardoor ze niet  een karikatuur wordt. Het is een mooi rond verhaaltje waarin de drie hoofdpersonen (gravin, kok en huishoudster) om elkaar heen cirkelen en niet echt met maar ook niet zonder elkaar kunnen.

Een ei voor de gravin is een zogenaamd ‘samenleesboek’, wat zoveel betekent als dat er woorden dikgedrukt staan die beginnende lezers zelf al zouden kunnen lezen. Eénlettergrepige woorden als trap, niet, haar en snor en ik en lik. Het nut om die woorden te benadrukken is niet helemaal duidelijk want het boek kent sowieso weinig moeilijke woorden en is als geheel erg geschikt voor kinderen die net kunnen lezen. En om voor te lezen natuurlijk, vooral dat. En om samen naar de grappige en kleurige illustraties van Linde Faas te kijken. En dan hard te lachen om huishoudster Marie die een windje laat.

Titel Boek:

Een ei voor de gravin

Auteur:

Tanneke Wigersma

Illustrator:

Linde Faas

Uitgever:

Lannoo

Kaft:
Tags : humorjeugdboekVoorleesboek