close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
10+

Een ‘toevallige’ ontmoeting met minister Van Houten

Ineke Mahieu bouwt gestaag aan een oeuvre van kinderboeken over historische ondwerpen en personen.  De jongen met de vulpen is haar derde, na De reis van Sjaak Lemere (over James Ensor) en Overal water (over de watersnoodramp), en heeft het kinderwetje van Van Houten uit 1874 als thema.

Pijke Slim wordt, na het overlijden van zijn moeder, door zijn vader onder valse voorwendselen naar de stad (Den Haag) gestuurd om daar in de leer te gaan bij een professor. Pijke heet niet alleen slim met zijn achternaam, hij is het ook. Een ‘toevalligheid’ waar veel nadruk op wordt gelegd. Als één van de weinigen in zijn omgeving kan hij lezen en schrijven, maar hij krijgt maar niet de mogelijkheid om verder te leren. Vlak voor haar leven krijgt hij van zijn moeder een vulpen die hij koestert.

In Den Haag blijkt hij te zijn ‘verkocht’ aan een brute sigarenhandelaar en moet rotwerk doen en wordt ’s nachts opgesloten op zolder. Hij leert in de sigarenfabriek twee broers kennen die ook nog geen twaalf zijn. Na het verbod op kinderarbeid, komen ze op straat te staan maar dat maakt het leven er niet direct beter op. In haar debuutroman kwam Sjaak bij toeval kunstschilder Ensor tegen en nu loopt hoofdpersoon Pijke Slim zomaar minister Van Houten tegen het lijf. Samen met zijn vriendje Isaak, berooft hij de minister van zijn portemonnee die hij met wroeging terug gaat brengen. De minister staat toe dat Pyke lessen gaat volgen samen met zijn dochter en dan lijken zijn kansen te keren, maar het duurt nog een poos voordat er echt iets verandert.

Mahieu schetst een sfeervol tijdsbeeld waarin de standsverschillen uit die tijd goed naar voren komen. De kansen in het leven van kinderen hebben vooral te maken met afkomst en omstandigheden en weinig met intelligentie en karakter. Sfeer en decor zijn in orde maar het verhaal is vrij braaf en voorspelbaar en uiteindelijk al te toevallig. Mahieu’s eerste roman viel op door een paar onverwachte wendingen en bijzondere karakters. Behalve het ‘boze oog’ van de sigarendraaier heeft De jongen met de vulpen die ingredienten niet en kabbelt het rustig verder naar een happy end.

Titel Boek:

De jongen met de vulpen

Auteur:

Ineke Mahieu

Kaft:
Tags : doodhistoriejeugdboekouderspolitiekVroeger