close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
15+

Een middeleeuws bosspel dat volstrekt uit de hand loopt

Ursula Poznanski Saeculum Jeugdboek
Lemniscaat
Esther Ottens
Waardering: 8.0

Met een groep vrienden een weekend het bos in om in middeleeuwse sferen een spel te spelen. Dat kan zomaar uit de hand lopen en dat gebeurt dan ook in Saeculum, de tweede jeugdroman van de Oostenrijkse schrijfster Ursula Poznanski. Saeculum is de naam van een club die aan zogenaamd ‘live action role playing’ doet. Ze nemen de namen en karakters van historische figuren aan en gaan soms erg ver in het inleven en naspelen. Een subcultuur die ook in Nederland veel fans heeft en een geschikt decor voor een spannende roman blijkt.

In de groep is één nieuwe jongen, Bastian, opgenomen die met zijn nieuwe vriendinnetje en haar vrienden meegaat naar een zeer afgelegen plek in het bos waar ze een weekend zullen doorbrengen. Het gaat al snel mis: enkele mensen uit de groep raken zoek en er verdwijnen spullen. Een van de groepsleden gelooft sterk in een mythisch volksverhaal over de geest van een vermoorde man die in het bos rondwaart. Hoe onwaarschijnlijk dat verhaal ook is, steeds meer gebeurtenissen wijzen in die richting en meerdere groepsleden zijn er niet ongevoelig voor. Bastian lijkt de zwaarste beproevingen te moeten doorstaan. Zijn vriendinnetje moet al snel niks meer van hem weten en een deel van de groep keert zich tegen hem. Hij vindt een compaan in Iris, die aan het spel meedoet, omdat ze op vlucht is voor demonen uit haar echte leven.

Saeculum doet denken aan de film The Blair Witch Project uit 1999, een low budget project dat zo origineel en spannend was dat er een enorme hype omheen ontstond, en een kaskraker werd. Ook daar gaat het om een groep jongeren die verdwaalt in een bos en speelt een mythe met geesten een rol. Maar Poznanski slaagt er ruimschoots in een origineel  verhaal te vertellen met sterke karakters en een zeer strakke spanningsboog.

Haar debuut Erebos was meteen een internationale hit: in 25 landen vertaald en Poznanski kreeg er de Duitse Jeugdliteratuurprijs voor. Erebos was spannend en origineel maar vertoonde veel mankementen die in Saeculum zijn ondervangen. Dit is een wat minder ambitieuze roman die dichter bij een eenduidige verhaallijn blijft. Saeculum is knap geconstrueerd, de lezer blijft lang in onzekerheid over de afloop en de mogelijke betrokkenheid van geesten. Het mytische verhaal wordt realistisch vervlochten met de mysterieuze gebeurtenissenin het bos. Poznanski maakt knap gebruik van het gegeven dat in zo’n situatie op leven en dood het uiterste wordt gevraagd van de onderlinge relaties. Niemand vertrouwt elkaar nog echt, de verhoudingen verschuiven voortdurend en het is niet meer duidelijk wie de leiding heeft. Daardoor is het boek meer dan een spannende whodunnit, de personages geven er een psychologische lading aan mee.

De mindere punten van Saeculum zijn de rol van de vader van Bastian, die er aan de haren is bijgesleept en natuurlijk valt er op het plot genoeg af te dingen. Dat is de vaak de achilleshiel van romans die zwaar op de ontknoping leunen. Bij Saeculum zit dat er tussenin: het is deels gekunsteld en ver gezocht maar ook weer niet een volstrekt onlogische verklaring voor alle rampspoed en verwikkelingen. Een flinke stap vooruit na Erebos en absoluut een aanrader voor liefhebbers van spannende boeken, ongeacht hoe oud je bent.

 

Titel Boek:

Saeculum

Auteur:

Ursula Poznanski

Vertaler:

Esther Ottens

Uitgever:

Lemniscaat

Kaft:
Tags : FantasiejeugdboekSpanning en avontuurYoung Adult