close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
4+

In een kostuum van bladeren

Lane Smith Waar is mijn kudde? Prentenboek
Hoogland & Van Klaveren
Koos Meinderts
Waardering: 8.0

Het is de vraag of dit prentenboek tekst nodig heeft en vooral of die tekst op deze manier over de prenten moest worden afgedrukt. Letters kunnen een fraai tafereel verstoren, blijkt hier. Arme olifant met die letters op zijn buik. De zinnen leiden af en storen enigszins omdat het verhaal goed te volgen is zonder de rijmende tekst (in een bewerking van Koos Meinderts)

Waar is mijn kudde? is een album over een jongetje dat over de aarde zwerft om uit te zoeken waar hij thuishoort. Hij ontmoet geiten, pinguïns, olifanten, walvissen, kwallen en nog veel meer dieren en kan het prima met ze vinden maar er is steeds net iets waardoor hij verder moet zoeken. Het lijkt op een verwijzing naar het scheppingsverhaal want de jonge reiziger onderneemt als een soort Adam in een kostuum van bladeren een tocht door alle facetten van de natuur. Geen spannend avontuur maar een onderneming waarbij vragen en verwondering de rode draad zijn en toegewerkt wordt naar een logisch en fijn einde. Het jongetje vindt uit bij wie hij thuishoort en het is geestig en ontroerend hoe hij zij mede ‘kuddeleden’ laat zien wat hij onderweg heeft meegemaakt.

Lane Smith tekent in een stiijl die enigszins aan die van Fiep Westendorp doet denken. Waar is de kudde? is een sfeervol langwerpig album in een uitgebalanceerde vormgeving. Meerdere kleine prenten die met elkaar een geheel vormen, half in elkaar overlopen of prenten in een prent vormen. Het geeft het boek een prettige dynamiek, er is veel te zien en te beleven en kleuters zullen zich goed met het jongetje kunnen identificeren.

 

 

 

Titel Boek:

Waar is mijn kudde?

Auteur:

Lane Smith

Vertaler:

Koos Meinderts

Uitgever:

Hoogland & Van Klaveren

Kaft:
Tags : Dieren en natuurPrentenboekVoorleesboek