close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
4+

Een knuffel laat je nooit in de steek

Wat een prachtige poëtische titel heeft het nieuwe prentenboek van kunstenaarsechtpaar Imme Dros en Harrie Geelen. Zoveel als de wereld hou ik van jou is een uitroep van Luzily tegen haar favoriete knuffel. ‘Je blijft altijd bij me, he Muis? O Muis, ik hou zoveel van je Muis. Zoveel als de wereld hou ik van jou.’ Het zijn ook meteen de mooiste zinnen uit het boek dat vrij rechttoe rechtaan is geschreven. Het is het verhaal van een pop die op de eerste bladzijde uit een ouwe lap wordt gemaakt en op zoek gaat naar zichzelf en de wereld om zich heen. ‘Hij was een knuffel en hij was een muis. Die twee dingen werden over hem gezegd. Het was raar maar moest wel waar zijn’.

Muis moet zich leren verhouden tot echte muizen, tot de kat en anderen dieren die hij tegenkomt: van de boekenwurm en de worm tot een merel en een mug. Maar het meest van alles is hij gekoppeld aan Luzily, het meisje waarbij hij in de wieg wordt gelegd en met wie hij opgroeit en een onvoorwaardelijke band krijgt. Het meisje verandert en Muis niet en dat vindt hij maar niks. Zelf verandert hij immers niet en dat is prettig: ‘Dan wist je waar je aan toe was, dan had je houvast en zekerheid’. Het boek staat vol van dit soort losse filosofietjes en gedachten die soms wat hap snap overkomen. Uiteindelijk draait het om de relatie tussen de knuffel en het meisje en gaat het over veiligheid en geborgenheid.

Het is een aardig voorleesverhaal maar het ontbreekt enigszins aan focus in, zowel in de verhaallijn als tekstueel. Dros gebruikt nogal wat overbodige zinnetjes en schrijft om onbegrijpelijke redenen in de verleden tijd wat het minder krachtig maakt. Haar kompaan Harrie Geelen (73) is weer eens in topvorm. Typische Geelen illustraties in die vertrouwde bibberige stijl. Direct en schijnbaar eenvoudig zet hij dieren en natuur heen, wat soms bijna fotografische prenten oplevert. Tegen het eind is Muis veroordeeld tot de duisternis en ook daar weet Geelen goed raad mee. Muis in de kast, muis onder het bed, het zijn in alle eenvoud ontroerende plaatjes die treffend weergeven wat voor veel kinderen herkenbaar zal zijn: die trouwe knuffel, die altijd bij je blijft.

Titel Boek:

Zoveel als de wereld hou ik van jou

Auteur:

Imme Dros

Illustrator:

Harrie Geelen

Uitgever:

Querido

Kaft:
Tags : Dieren en natuurPrentenboekslapenVoorleesboek