close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
4+

Een ezel onderscheidt zich van een paard

Virginie Aladjidi De geïllustreerde Dieren Atlas Virginie Aladjidi
Emmanuelle Tchoukriel
Waardering: 7.5

In de tijd dat er nog geen foto’s waren, werden er heel gedetailleerde tekeningen van dieren gemaakt. In die traditie staat dit album dat oogt als een oud schoolboek uit de jaren 50. Emmanuelle Tchoukriel tekende met Rotringpen en/of Chinese inkt honderd dieren die hij vervolgens inkleurde met aquarelverf. Een  incomplete atlas die best wat dikker had mogen zijn. Wel de kat maar niet de hond, wel de leeuw maar niet de tijger, wellicht komen die in deel 2 nog.

Prachtige klassieke prenten waarop de dieren ondeugend en uitdagend naar de lezer kijken. Heel precies getekend al lijken de verhoudingen bij sommige beesten (koe en huiskat) niet helemaal te kloppen.

De dieren zijn ingedeeld naar hun leefmogeving: in en om het water, de stad, de oceaan, de woestijn enz. De teksten zijn feitelijk en bescheiden. ‘Een ezel onderscheidt zich van een paard door zijn z’n grote oren en z’n lange staart.’ Geen gedetailleerde informatie maar aardige weetjes. De dromedaris sluit zijn neusgaten als er een zandstorm opsteekt en een volwassen egel heeft maar liefst zevenduizend stekels. De algazel is het enige dier in het album dat niet meer in het wild voorkomt. Andere soorten zijn soms bedreigd of zeer zeldzaam (de meditterrane monniksrob) wat voor de makers een onderliggend motief is geweest. ‘We hopen dat dit boek kan bijdragen aan het behoud van de nog levende dieren en dat het bij de lezers de nieuwsgierigheid naar en het respect voor deze prachtige beesten zal vergroten’.

Prachtig zijn ze inderdaad en in De geïllustreerde dierenatlas komen ze uitstekend tot hun recht. Mede door de klassieke en sobere vormgeving. Een licht vergeeld album dat het ultieme koffietafelboek voor kinderen is. Het bewijst eens te meer hoe jammer het is dat de jeugdboekenafdeling van uitgeverij Nieuw Amsterdam wordt opgeheven.

Tags : atlasDieren en natuurNon-fictieWeten en leren