close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
15+

DJP2: Niemand in de stad van Philip Huff

Philip Huff Niemand in de stad Jeugdboek
De Bezige Bij
Waardering: 8.0

In Niemand in de stad beschrijft Philip Huff het eerste studiejaar van een student die luistert naar de naam Philip Hofman. De vergelijking met de auteursnaam is onmiskenbaar en het zou zomaar een autobiografisch getinte roman kunnen zijn. Een constatering die niet echt van belang is overigens. De roman begint met de zin: ‘Ik ben verhuisd’. Naar het Weeshuis dus, een typisch corpshuis met een grote keuken, een kelder die het daglicht niet kan verdragen en een veelheid aan mannelijke bewoners met ieder hun eigenaardigheden. In de tweede zin gaat het over Elisabeth en Matt die hem helpen bij de verhuizing. Elisabeth is al jaren de vriendin van Philip, van de middelbare school, ze zijn een hechte eenheid en volledig geïntegreerd in elkaars families. De vader van Elisabeth betaalt zelfs zijn studie. Matt wordt zijn beste vriend in het Weeshuis en het corps. Alhoewel, er is ook nog Jacob, die al in de proloog wordt opgevoerd, een hoofdstuk dat je alweer was vergeten maar cruciaal blijkt te zijn en aan het eind op zijn plek valt.

Niemand in de stad is een gelaagd portret van het studentenleven, in het bijzonder het corps. Dus veel drank en sex, een beetje drugs, vriendschap en verliefdheden. In de tv-serie Feuten werd het corpsleven al sterk getypeerd, met de nadruk op de groepsdwang, de dwingende omgangsvormen en de invloed van de ouders, met name de vaders. Huff heeft minder suspense nodig om een onderhoudend verhaal te maken waarin feitelijk niet zo gek veel gebeurt. Philip raakt in de ban van een ander meisje, de knappe Karen, en worstelt met zijn loyaliteit richting Elisabeth. Hij komt natuurlijk in het bestuur en moet alle zeilen bijzetten om zijn studie op peil te houden. Van die dingen die gebeuren als je gaat studeren. Verder heeft hij last van maagzuur, heel veel maagzuur, en dat weet Huff zo raak te beschrijven dat de lezer het bijna zelf voelt opborrelen. De roman heeft veel vaart, is nergens plat en is ijzersterk en consequent geschreven.

Huff laat zien hoe alleen je je kunt voelen, terwijl je je voortdurend omringd bent door anderen. Eenzaamheid in de groep en er uiteindelijk alleen voor staan. Toch is het geen somber boek. Philip Hofman  Het boek gaat over (on)eerlijkheid en trouw maar vooral over je staande houden in een groep en het leven. Uiteindelijk is het Matt, de grootste zuiplap en snuiver, die tot de meest heldere conclusie komt: ‘Het is veel belangrijker voor jezelf te leven dan voor de ander (…) Natuurlijk is ’t goed om te kijken hoe het hoort, om te zien hoe ’t kan, maar niet omdat ’t moet. Je moet ’t alleen doen als jij het ook wilt’.

Als het begrip jongerenliteratuur nog niet zou bestaan, was het voor de romans van Philip Huff uitgevonden. Huff is al voor de tweede keer genomineerd voor de Jongerenliteratuurprijs. Ook zijn debuut Dagen van gras dong mee naar de prijs. Een indringend boek dat bol stond van muziek, dat ook in deze tweede roman een rol speelt. De eerste keer greep hij er naast, misschien is het nu raak voor Philip Huff en dat zou terecht zijn.

Dit is de tweede van de besprekingen van de 5 Nederlandse genomineerde boeken voor de Dioraphte Jongerenliteratuur Prijs 2013. De bekendmaking van de winnaar is op 16 april 2013. Als je tussen de 15 en 30 bent, kun je tot 15 april stemmen op je favoriete boek op deze website

Titel Boek:

Niemand in de stad

Auteur:

Philip Huff

Uitgever:

De Bezige Bij

Kaft:
Tags : eenzaamheidjeugdboekLiefde en vriendschap