close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
4+

De zwarte schoensmeer is uitverkocht

Aje Boschhuizen Het grote Sinterklaasjournaal voorleesboek Kinderboek
Podium/NTR
Waardering: 7.0

Het Sinterklaasjournaal is razend populair en daarom valt het op dat het met de merchandising behoorlijk meevalt. Het is een programma van de publieke omroep en dan is het aan strenge regels gebonden. Toch zijn er steeds meer films en boeken die meeliften op het succes. Het grote Sinterklaasjournaal voorleesboek bevat tientallen verhalen waarvan een paar al eerder in het Sinterklaasjournaal Lees- & Luisterboek verschenen. Het zijn korte verhalen die stuk voor stuk goed zijn voor te lezen en voor je het weet is het 5 december en kan het in de kast tot volgend jaar. Het gaat dus niet om een lang uitgesponnen avontuur zoals dat op tv het geval is en waarbij het altijd net op tijd weer goed komt.

Het boek staat vol luchtige verhalen, geschreven door de eindredacteur van het echte Sinterklaasjournaal, met een paar rode lijnen waarin de Pieten, uitvinders en een paar klagende volwassenen hoofdrollen spelen. Meneer Zanik voelt zich structureel benadeeld en klaagt aan de lopende band bij Dieuwertje. Het Sinterklaasjournaal speelt dus zelf een rol in de verhalen wat een aardig effect geeft. De verhalen worden afgewisseld met rebussen en korte nieuwsberichten. Met een nieuwsbericht dat de lezer even op het verkeerde ben zet, zeker gezien de actuele discussie. ‘Een belangrijk bericht uit de schoenenwinkels van Nederland. Nu Sinterklaas en al zijn Pieten in het land zijn, is de zwarte en bruine schoensmeer bijna overal uitverkocht. Dat lijkt gek, maar eigenlijk is het heel logisch. Want iedereen wil natuurlijk een netjes gepoetste schoen bij de schoorsteen zetten.’ Dit soort knipogen en andere ironische vondsten en taalgrappen maken het voor de volwassen lezer goed verteerbaar. De Generaal Pardonlaan, Jantje van Leiden die Piet Precies op bezoek krijgt, mensen die moeilijk lopen vanwege de voetnoot, een pepernoot die in de schoen is blijven liggen. Dat soort dingen dus.

Het is best aardig maar in de uitvoering wat gemakzuchtig en het is vooral onbegrijpelijk dat er niet een paar goede illustratoren zijn aangetrokken. De plaatjes, soms met foto’s van echte gezichten, zijn te lelijk en flauw om woorden aan vuil te maken. Het boek doet het ongetwijfeld goed bij kinderen maar het haalt het bij lange na niet bij de kwaliteit van het televisieprogramma.

Titel Boek:

Het grote Sinterklaasjournaal voorleesboek

Auteur:

Aje Boschhuizen

Illustrator:

Werkplaats Amsterdam

Uitgever:

Podium/NTR

Kaft:
Tags : jeugdboeksinterklaasVoorleesboek