close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
10+

De spannende of de echte versie

Agave Kruijssen leverde een stroom aan historische romans af voor meerdere leeftijdsgroepen. De keerzijde van de keizer is een lijvig boek voor iets oudere kinderen die een geschiedenis-tic hebben. Als je niet geïnteresseerd bent in het verleden, moet je hier niet aan beginnen. Het is fictie maar het ligt zo dicht bij de werkelijkheid en enorm goed gedocumenteerd, dat het in de buurt komt van een geschiedenisboek. Het vertelt het verhaal van keizer Karel de Grote aan de hand van een zoektocht van zijn bastaardzoon Tjerk (Theodoric). De jongen heeft echt bestaan maar over hem is niet heel veel bekend, dus is het de ideale figuur om een verhaal omheen te verzinnen.

Tjerk wordt door zijn moeder op pad gestuurd om wraak te nemen op de familie van zijn biologische vader. Hij komt in hun buurt doordat hij de biograaf van Karel de Grote een handje helpt en op zoek gaat naar verhalen. Daarmee is meteen de structuur van dit boek verteld. Aan de hand van geschiedschrijvingen van derden wordt het leven en de manier van leiding geven van Karel in kaart gebracht. Een ogenschijnlijk zachtaardige man die veel om zijn kinderen geeft, maar die ook een andere kant heeft, wat we uit de titel van het boek al weten. Tjerk komt steeds meer aan de weet maar daarmee wordt het er niet duidelijker op. Er is veel haat en nijd geweest tussen de Franken en de Saksen, en dat speelt nog steeds een rol. Tjerk is een product van beiden en dat heeft alles van doen met de opdracht die hij van zijn moeder heeft gekregen.

Het is een roman om bij vlagen in te verdrinken omdat de verhalen beurtelings romantisch, spannend en opwindend zijn. De mensen die hij ontmoet vertellen hun verhalen naar eigen inzicht en laten zien hoe mondelinge overdracht werkt. Soms wordt het hem ook letterlijk gevraagd: “Wil je de spannende versie of de echte versie?”. Daarmee zegt kruijssen iets over de overlevering en de manier waarop de geschiedenis werkt. Hoe wil je dat het is gebeurd, is vaak net zo interessant als hoe het echt is gebeurd. Wat precies de waarheid is, weet soms niemand meer en Kruijssen stelt impliciet de vraag of dat zo erg is.

De auteur is nogal opgegaan in haar materiaal en dat is jammer. Het boek is te uitgebreid en te gedetailleerd, had ze meer afstand van de materie gehouden dan was dat wellicht de verhaallijn zelf en de ontwikkeling van Tjerk ten goede gekomen. Nu zakt het halverwege in, wordt het wat saai en langdradig, er had met gemak 150 pagina’s uit gekund. Weer een veldslag en opnieuw bladeren naar het overzicht met alle namen, want de genealogie is razend ingewikkeld. Tegen het einde moet het dan allemaal tot ontbolstering komen. Hoe zit het nou met die vader van Tjerk en waarom zit zijn moeder vol wrok? Daar gaat het plotseling razendsnel en blijft de lezer met een lichte kater zitten. Moesten we hier nou allemaal doorheen voor deze wat magere ontknoping? Dat is jammer maar haalt niet de hele roman onderuit, daarvoor is hij te goed geschreven en zijn veel van de verhalen te onderhoudend.

Titel Boek:

De keerzijde van de keizer

Auteur:

Agave Kruijssen

Uitgever:

Lannoo

Kaft:
Tags : geweldhistoriejeugdboekmiddeleeuwenOorlog en misdaadSpanning en avontuurvaderVroeger